
ABD ve Çin’in ticaret anlaşması üzerinde anlamaya yakın oldukları bir süredir dile getiriliyor. Pekin’de gerçekleşen Çin Kalkınma Forumu’nda yorum yapan ABD Eski Ticaret Temsilcisi Charlene Barshefsky, Nisan ayının sonunda bir anlaşma olabileceğini düşündüğünden bahsetmişti.
Şimdi ise Financial Times gazetesi, iki ülkenin yetkililerinin bazı sorunları çözerek, anlaşmanın eşiğinde olduğunu yazdı.FT, Amerikalı ve Çinli yetkililerin dikkat çeken sorunların çoğunu çözdüklerini, ancak böyle bir anlaşmanın nasıl uygulanacağını konusunda hala pazarlık ettiklerini belirtti. Her iki ülke de birçok önemli konuda hemfikir değiller.
Gazete, Pekin’den Washington’ın ABD’deki Çin mallarına uygulanan gümrük vergilerini kaldırmasını istediğini söylerken, ABD’nin Çin’in anlaşmaya uymasını sağlayan bir uygulama merkanizması şartı üzerinde anlaşma sağlamasını istediğini belirtti.
ABD Ticaret Odası Uluslararası İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı Myron Brilliant ise son yüzde 10’luk kısımda olunduğunu söyledi.Brilliant verdiği demeçte, anlaşmanın yüzde 90’ının yapıldığını, ancak son yüzde 10’unun müzakerelerin en zor kısmı olduğunu ve her iki tarafın da ticaret yapmasını istediğini söyledi.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Sekreteri Steven Mnuchin, her iki tarafın da Pekin’de gerçekleşen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini bildirmesinden günler sonra Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile görüşmeleri sürdürmeye hazırlanıyorlar. Bu görüşme son dört ay için yapılan bir dizi toplantının en sonuncusu olacak.
Eğer bunlar sonuç verirse FT’ye göre; Trump resmen bir anlaşma imzalaması için Jinping ile görüşmesi mümkün olacak.Buna karşın bir sonuç alınamazsa Çin ve ABD müzakereleri, muhtemelen Haziran sonunda Japonya’daki G20 zirvesine kadar uzayabilir. En istikrarsızlaştırıcı senaryoda, müzakereler aniden sona erebilir ve bu da tarifelerde yeni bir yükselişe ve pazarlar için yeni bir strese yol açabilir.
American Enterprise Institude’den Derek Scissors, “Kararlar alınmalı: Bu anlaşmayı istiyor muyuz, istemiyor muyuz? Başkan Trump en son bilgilere göre; Lighthizer’in tavsiyesini dinleyene ve ayağa kalkıp onaylamak istediğine karar verene kadar, her zaman bunun olmayacağına dair bir olasılık var,” dedi.
Financial Times, ABD ile Çin arasındaki en büyük gerilim kaynağının, bir anlaşmaya varılmasından bir gün sonra ne olacağını olduğunu yazdı.Ayrıca Lighthizer’in Washington’un anlaşmanın ihlali olması durumunda Çin’e tek taraflı olarak tek taraflı tarifeler getirme hakkında ısrar ediyor ve Çin’in kendi tarifelerine misilleme yapmayacağı veya Dünya Ticaret Örgütü’ndeki eylemi sorgulamayacağının garantisi gibi zor imtiyazları Pekin’in kabul etmesi gerekiyor. Bu kapsamda bir uzlaşmanın, belirli tetikleyicilere ve uygulama tarihlerine bağlı olarak ABD tarifelerinin kademeli olarak kaldırılmasını içerebilir.
ABD ve Çin gen yıldan bu yana birbirilerinin mallarına ait milyarlarca dolarlık tarife uyguladılar. Bu durum, tedarik zincirlerini bozdu ve şirketler için maliyetleri artırdı. Dünyanın en büyük iki ekonomisi yakın zamanda bir ticaret anlaşmasına varamaması durumunda, bazı analistler küresel durgunluğun devam edebileceği konusunda uyarıda bulundular.