
ABD ve Çin arasında ticaret savaşını sonlandırmak için yapılan müzakereler, yeni tarifelerin gelmesiyle askıya alındı. Görüşmelerin yeniden ne zaman başlayacağına yönelik bir bilgi bulunmazken, Trump ile Xi’nin Japonya’da Haziran ayında yapılacak olan G20 zirvesinde bir araya gelmesi bekleniyor. Uzmanlar ise dünyanın en büyük iki ekonomisi arası iyileşmeden önce daha da kötüleşeceğini düşünüyor.
Bir düşünce kuruluşu olan Milken Enstitüsü’nün Asya kökenli bir üyesi olan Curtis Chin, “iyileşmeden daha kötüye gidecek” dedi.Devam eden ticaret anlaşmazlığını son erdirecek görüşmelerin engellendiğine inanılırken, Trump’ın 200 milyar dolarlık Çin malındaki vergileri yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltmesiyle birlikte iki ekonomik süper güç arasındaki ilişkilerin kötüleştiği düşünülüyor. Çin ise 60 milyar dolarlık ABD mallarına gümrük vergisini yükselterek cevap verdi.
Chin, ABD ile Çin ve dünyanın diğer bölgeleri arasındaki gerilimlerin kısa süre önce gelişmediğini ve çalışmanın da zaman alacağını söyledi. Chin, “Bu, Çin’in yükselişinin ve 20 ila 30 yıl önce fakir bir millet olmadığında ne yaptığını ve belki de yaptığı bazı şeylerin gelişmekte olan bir ulustan daha fazla kabul görmesi durumunda nasıl davrandığını yansıtıyor,” dedi.
Chin, yalnızca ABD’nin değil, diğer birçok ülke ve şirketin Çin’in yıllar içinde yaptığı eylemler konusunda endişeleri olduğunu söyledi.Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olarak, daha fakir bir ulustan kabul etmiş olabileceğimiz bazı şeylerin belki de Çin’in bu bölgeye sığması gereken yere göre artış tasarıya uymuyor olabileceğini ifade etti. Her iki tarafında bir çözüm arayışında olduğunu belirten China, yalnızca ABD’nin değil, diğer birçok ülke ve şirketin de Çin’in yıllar içinde yaptığı eylemlerle ilgili uzun zamandır süren endişeleri olduğunu dile getirdi.
Chin, “Çin’in davranışlarına bakarsak, halkını kaldırmak için çok şey yapıyor, ama aynı zamanda haklı olarak sevmedikleri ülkelere ve şirketlere pek çok şey de yapıyor,” dedi. Pazartesi günü Çin’in Tencent videosu, Game of Thrones finalinin yayınlanmasını erteledi ve çevrimiçi yayın sitesi tarafından yayımlanan resmi bir mesaja göre; ülkedeki popüler Amerikan TV dizisinin hayranları arasında kargaşaya neden oldu.
Çin’in şu anda ABD ile olan ticaret savaşıyla nasıl başa çıkılacağını düşünmeye çalışırken, milliyetçiliğini artırdığı dikkat çekti.Chin, Game of Thrones finalinin ertelenmesinin bunu gösterdiğini söyledi ve “Belki de gönderdikleri bir sinyal daha ABD’nin en büyük ihracatlarından birini durduruyor,” dedi. Ayrıca 4 Haziran 1989’da Pekin’deki Tiananmen Meydanı’ndaki demokrasi yanlısı protesto gösterilerinin bastırılmasının 30. yıldönümünün öncesinde hassas bir zaman geçirdiğini de belirtti.
Chin, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in sorumlu olduğunu, tüm uluslar için daha iyi bir yaşamı canlandırmak için mücadele etmeye devam ederken o ülkede istikrarın olduğunu göstermesi gerekiyor,” ifadelerini de kullandı.