
Türkiye’nin S-400 hava savunma sisteminin ikinci parti teslimatı dün başlamışken, yaptırımlarla ilgili ABD Kongre’sinden bir tepki gelmişti. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, Trump’ı Türkiye’ye bir yaptırım uygulamaya davet etmişti.
Bugün, ABD Dışişleri Bakanlığı (Pentagon) tarafından aralarında Japonya, Macaristan, Danimarka, Litvanya ve Güney Kore gibi ülkelerin bulunduğu beş farklı ülkeye toplam değeri 4 milyar dolar üzerindeki dış askeri satışa onay verildiği belirtildi.
Bakanlığın Japonya’nın 3 milyar 295 milyon olar tutarındaki 73 Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA tipi füzenin satışına izin verdiği ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansı’nın açıklamalarından öğrenildi. Bu satışa SM-3’ün destek elemanları ile MK-29 fırlatıcıların da dahil olduğu öğrenildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Japonya’ya verdiği bu onayın yanı sıra Macaristan’a da 500 milyon dolar tutarındaki bir füze satışını onayladığı öğrenildi.Bakanlığın Macaristan’a verdiği bu onay, 180 AIM-120C tipi gelişmiş havadan havaya orta menzilli füzenin (AMRAAM) satışını kapsıyor. Diğer taraftan Macaristan bu füzeyi satın alımında silahlı kuvvetlerini modernize etmeyi ve olası bölgesel tehditlerden vazgeçirmeyi amaçladığı biliniyor.
ABD ile ortak bir iş birliği yapma yeteneğini geliştirmek de ülkenin amaçları arasında bulunuyor. Satın alımda Macaristan’ı takip eden bir diğer ülke olan Güney Kore’nin de bakanlık tarafından 72 milyon dolarlık 31 MK-54 tipi hafif torpido satın alımına onay aldığı öğrenildi.
Bunun yanında Danimarka’nın satın aldığı 200 milyon dolarlık 9 düşük frekanslı sonar sistemi ile 600 sonar şamandırasının verilmesi de ABD tarafından onay aldı. Son olarak Litvanya’ya 170 milyon dolar değerinde 500 hafif taktiksel askeri araç satışının da yine ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığı öğrenildi.
Gerçekleştirilen bu hareketler ile birlikte ABD’nin bir günde toplam değeri 4 milyar 27 milyon dolar tutarındaki askeri silah satışına onay verdiği tespit edildi.Önemli bir husus olarak, söz konusu satış onaylarının geçerli olması için Kongre’nin bazı kurallara dikkat etmesi gerekiyor. Kongre, NATO üyesi olan ülkelere 15 gün ve NATO üyesi olmayan ülkelere ise 30 gün içerisinde itiraz etmemeli.
Geçtiğimiz günlerde ise Pentagon’un Çin Cumhuriyeti olarak bilinen Tayvan’a 2,2 milyar dolarlık askeri silah satışı yapacağı söz konusu olmuştu. Pentagon’u bu satış kararından caydırmaya çalışan Çin, bu hareketin kendi iç güvenliğine kaba bir girişim olacağını öne sürmüştü.