
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, bugün Mart ayına ait üretici fiyat endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayacak. Şubat verilerine göre ÜFE aylık %0,5, yıllık %2,8 oranında artış gösterdi. Çekirdek ÜFE ise sırasıyla %0,2 ve %2,5 değerinde geldi.
Piyasalar toptan eşya enflasyonu göstergesi olan üretici fiyat endekslerini beklerken, ABD Hazine tahvil getirileri yükselişe geçti.
ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisi, %2,17 artışla, %1,667’den işlem görüyor.
Son haftaların en ses getiren parametresi olan Amerikan tahvilleri ara ara soluklansa da yükseliş trendinde kalmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde %1,776 ile 52 haftanın en yükseğine çıktı. 5 Nisan haftasına %1,70’lerde başlayıp dalgalı bir performans sergiledi.
Dün 1,62’lere inen tahviller, cuma günkü işlemlerde yeniden yükselişe geçerek, 1,671’e çıktı. ABD 2 yıllık tahvil faizleri %5,38, 5 yıllıkları %3,88 ve 30 yıllıkları %0,78 artıda işlem görüyor.
Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, tahvillerdeki yükselişten endişe duymadığını söylemişti. Sene başından bu yana yükselişini sürdüren tahviller, bu açıklamadan da destek buldu.
Yatırımcıların gelişen ülke varlıklarından çıkış yapması söz konusu değerin yükselmesini sağladı. USD/TRY paritesi son haftalarda yurt içi gelişmelerle dalgalı seyretse de ABD Hazine getirilerindeki hızlı artış da bu tabloya zemin hazırladı.