
ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği) Avrupa Birliği’ndeki otomobil kayıtlarına ilişkin Haziran 2021 raporunu yayımladı.
Buna göre Avrupa Birliği’nde binek araç kayıtları Haziran 2021’de yıllık yüzde 10,4 arttı. Beklenti yüzde 22 artış yönündeydi.
Haziran’da diğer aylara göre daha mütevazı artış oldu.
Avrupa Birliği’ndeki binek araç kayıtları, Mayıs’ta yıllık bazda yüzde 53,4 artışla 891,665 adede yükselmişti. Ancak Mayıs 2019’da satılan 1,2 milyon otomobilin çok altında kalmıştı.
Ulusal pazarlar, yüzde 24,5’le en büyük artışı kaydeden Almanya ile birlikte, güçlü hacim kazanımları gördü. Avrupa Birliği’nin diğer üç pazarı da Haziran ayında iyi performans gösterdi.
İspanya yüzde 17,1, İtalya da yüzde 12,6 artış kaydetti. Ancak Fransa’da binek otomobil satışları yüzde 14,7 düştü.
Ocak-Haziran 2021 arasında AB’nin yeni otomobil talebi yüzde 25,2 artarak toplamda 5,4 milyon adede ulaştı. Ancak bu, 2019’un ilk altı ayında kaydedilen COVID öncesi hacmin hala 1,5 milyon birim altında kaldı.
Bölgenin 27 pazarı bu yıl şimdiye kadar oldukça benzer sonuçlar verdi. Rapora göre dört büyük ülke de dahil olmak üzere çoğu ülkede güçlü yıllık artışlar görüldü: İtalya’da yüzde 51,4, İspanya’da yüzde 34,4, Fransa’da yüzde 28,9 ve Almanya’da yüzde 14,9 artış oldu.