Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Trump’ın İran Kararı Türkiye’nin Enerji Faturasını Yükseltecek

Türkiye, 2 Mayıs itibarıyla İran’dan petrol alımında yaptırım muafiyetinden yararlanamayacak. Dün ABD’den yapılan açıklama petrol fiyatlarını yükseltirken, bu durum Türkiye’nin ithalat faturasının büyümesi anlamına geliyor.
Trump’ın İran Kararı Türkiye’nin Enerji Faturasını Yükseltecek
Son Güncelleme: 
Yorum

ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiği ilk günden bu yana aldığı radikal kararlarla kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Söz konusu kararlardan diğer ülkeler de dolaylı veya doğrudan etkilenebiliyor. Son olarak dün yapılan açıklamada İran petrol ihracatında tanınan muafiyet süresinin uzatılmayacağını bildirdi.

Trump’ın daha önce izlediği ekonomi politikaları Türkiye’ye yararken, petrol konusunda aldığı bu kararın aleyhimize olduğu aşikar. ABD Başkanı’nın İran’a yönelik yaptırımların muafiyet süresinin uzatılmayacağı açıklaması ile Brent petrol yılın zirvesini görürken, fiyatların yükselmesi Türkiye’nin ithalat faturasının büyümesi anlamına geliyor.

Başkan Trump’ın İran konusundaki kararı, Türkiye’nin hem petrol ithalat faturasını hem de enflasyon rakamlarını yükseltecek.

HaberTürk’ün yazarı Abdurrahman Yıldırım derlediği bilgilerde, Trump’ın ilk kez Türkiye karşıtı bir karar aldığına değindi. Geçmişte izlediği politikaları şöyle bir hatırlayacak olursak, akıllarda en çok yer edinen hiç kuşkusuz geçtiğimiz sene yaşanan rahip Brunson krizidir. Bu olay sonrasında ABD ile ilişkiler bir yay gibi gerilmiş ve dolar kuru 7,24 liraya kadar fırlamıştı. Ancak daha sonra atılan adımlarla iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler yeniden düzene sokuldu.

Rahip olayını bir kenara koyduğumuzda, Trump’ın aldığı diğer birçok kararın Türkiye’nin yararına olduğu dikkat çekti. Bunlardan birisi ABD Merkez Bankası’na faizleri artırmaması yönünde uyguladığı baskı oldu. FED bu yıl faiz artırımlarını durdurup, yeni bir artırım sinyalini vermezken, dolar geri çekildi, Türkiye’nin de dış kaynak maliyetlerinde ve dış borçlanmalarında düşüş oldu.

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı da Türkiye piyasalarına olumlu yansıyan bir gelişme oldu.

Söz konusu karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasında pozitif bir atmosferde değerlendirilirken, eş zamanlı olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin 75 milyar dolara çıkarılması planı konuşuldu. Yapılan görüşmeler neticesinde, söz konusu hedefin hayata geçirilmesi adına çalışmalara başlandı.

OPEC ve ortakları geçen yıl vardığı anlaşma ile petrolde günlük 1,2 milyon varil kısıntı kararı aldı. Uzmanlar üretim kısıntısı kararının Brent petrolü 80 doların üzerine taşıyabileceğini yorumlarken, Başkan Trump her defasında petrol fiyatlarının düşük olması gerektiğini savundu. Bu nedenle de üretici ülkelere, üretimi artırmaları konusundaki söylemlerini yineledi.

Ancak Trump’ın İran petrolü konusunda aldığı kararı, Türkiye’ye zarar verecek en etkili hamle olarak yorumlanabilir.

ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ilki 7 Ağustos 2018’de, ikincisi ise 5 Kasım 2018’de yürürlüğe girdi. Trump, İran ile yürürlükte olan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini ve bazı yaptırımları devreye soktuğunu duyurmuştu.

Yaptırım kararı öncesinde varili 50 dolar olan Brent petrol, şu dakikalarda 75 dolara yakın seyrediyor. Trump aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 ülkeye, İran’dan petrol alımı konusunda muafiyet tanıdığını bildirmişti. Fakat bu süre 2 Mayıs’ta bitiyor.

PETROL FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Söz konusu karar tedarik riskini gündeme getirirken, ham petrol fiyatlarının yükselmesi Türkiye’nin ithalat faturasının artması anlamına geliyor. Cari açıkta en fazla yer kaplayan kalemlerden biri olan enerji faturasının yükselmesi aynı zamanda enflasyonu yukarı çeken bir unsur olarak öne çıkıyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu