
OCBC’den Selena Ling, Singapur ekonomisinin görünümü umut verici olsa da birkaç faktörün hala dikkat edilmesi gereken bir rol oynadığı konusunda uyardı. Küresel kilitlenme döneminde 2020’nin ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 13,4’lük çift haneli düşüşün ardından, Singapur ekonomisi köşeyi dönmeye başladı.
GSYİH büyümesi 2020’nin ikinci yarısında küçülmeye devam ederken, yine de daralmanın hızı ılımlı kaldı. 2020’nin dördüncü çeyreğine ilişkin ön tahminler, yıllık bazda yüzde 3,8’lik beklenenden daha hafif bir düşüş öngördü ve 2020 için ön tahminler, tüm yıllık daralmayı yıllık bazda yüzde 5,8 olarak gösterdi.
Singapur, 2008 ile 2009 arasındaki küresel mali kriz sırasında bu büyüklükte bir ekonomik krizle en son karşılaştığında, 2010’da yüzde 14,5 oranında keskin bir şekilde geri dönmüştü.
OECD’den Ling, 2021 için 2022’de yüzde 3 civarında büyüme trendine geri dönmeden önce, 2020’deki çok düşük bazın da yardımıyla, yıllık bazda yüzde 4 ila yüzde 6’ya varan bir artış beklendiğini söyledi.
Görünüşte V şeklindeki bu GSYİH büyüme iyileşmesinin daha geniş tabanlı olacağını inşaat ve hizmet sektörlerinin büyük olasılıkla yıllık pozitif büyümeye döneceğini ancak iş piyasasının COVID-19 öncesi seviyelere geri dönmesinin daha uzun sürebileceğini belirtti. Temel senaryonun, aşının yaygınlaşması halen devam ederken bile küresel ekonomi için yavaş ve düzensiz bir iyileşmeyi baz aldığı söylendi.
Gelişmekte olan ekonomik toparlanmanın kök salması ve gelişmesi için senkronize bir düzelme için hem iş hem de tüketici güveninde varsayılan yükselmenin gerçekleşmesi gerektiği eklendi.
Buna göre faiz oranları düşük kalsa bile işsizlik oranları daha uzun süre yüksek kalabilirdi. 2020’de tanıtılan iş destek programı, 2009’daki iş kredi programına benzer şekilde, pandeminin en kötüsünü atlatmak için zor durumda olan işletmeleri bir süreliğine idare etti.
Ancak aşının COVID-19 salgını için her derde deva olmaması ve ayrıca yaşlanan bir nüfusun yapısal zorlukları ve becerilerin eskimesi meselesi hala devam ettiği için yerel işgücü piyasasının toparlanması bu sefer daha uzun sürebilirdi. OECD’den Ling, 2021 büyüme beklentilerinde düşüş görmeseler de iyimserliğin bir doz gerçekçi ihtiyatla gelmesi gerektiğini vurguladı.
Orta vadede zorlukların sürdüğünü ancak yeni büyüme fırsatlarını teşvik etmenin, işçilerin yeniden eğitilmesine ve yeniden beceri kazanmasına yatırım yapmanın pandeminin olası ekonomik yarasını hafifletmeye yardımcı olması gerektiğini aktardı. Yeni büyüme fırsatlarına örnek olarak yakın zamanda imzalanan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasını gösterdi.
Singapur’un ekonomik toparlanmasının, küresel aşı gelişmelerinin yanı sıra küresel ekonomik iyileşmeye ve hem küresel hem de yerel olarak COVID-19 kontrol altına alma durumuna bağlı olmaya devam etiğinin üzerini çizdi.