
Singapur ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklendiği gibi üçüncü ardışık daralmasını kaydetti. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın (MTI) bugünkü açıklamasına göre 2020’nin üçüncü çeyreğinde ekonomi yıllık bazda yüzde 7 oranında küçüldü.
Ülkeden bugün gelen bir diğer haber ise merkez bankasının kararı oldu. Singapur Merkez Bankası bugün yaptığı duyuruda beklentilerle uyumlu olarak para politikası değiştirmediğini bildirdi.
Temel politika aracı olarak gösterge faiz oranı yerine döviz kurunu kullanan Singapur Para Otoritesi (MAS), döviz bandının eğimini, genişliğini ve merkezini değiştirmedi. Bandın eğimi şu anda %0’dayken bu MAS’ın para biriminde değer kazanma aramadığına işaret etti.
MAS, politika bandının genişliğinde değişiklik yapmadı ve bu politika duruşu ekonomik koşullardaki bozulma ve zayıflayan enflasyon görünümü göz önüne alındığında uygun olarak değerlendirildi. Ayrıca COVID-19 düşüşü boyunca ekonomiyi desteklemede mali, likidite ve finans politikalarını tamamlamayı amaçladı.
MAS aynı zamanda Singapur GSYİH’sinin önceki çeyrekteki keskin daralmanın ardından 2020 yılının 3. çeyreğinde toparlandığını belirterek şöyle dedi:
“Ancak ani toparlanmanın ötesinde GSYİH büyüme ivmesi, durgun bir dış ortama rağmen muhtemelen mütevazı, bazı ev hizmetlerinde kalıcı zayıflık ve seyahatle ilgili sektörlerde sınırlı iyileşme olacaktır. Bununla birlikte Singapur ekonomisinin COVID-19 pandemisinin gidişatının yeniden kötüleşmesini engelleyerek bu yılki durgunluğun ardından 2021’de büyümesi bekleniyor. Çekirdek enflasyon önümüzdeki yıl %0-1’de düşük kalacak.”
ING ekonomisti Prakash Sakpal, gelişmeler üzerine yayımladığı notunda; “teknik durgunluk sona ermiş olabilir ama ekonomi henüz tehlikeyi atlatmış değil” dedi.
Sürekli zayıf bir hizmet sektörünün, Covid-19 düşüşünden sonra toparlanmanın çok yavaş olacağını gösterdiğini ekledi. MAS’ın cari yılda yüzde 5 ila yüzde 7 GSYİH daralma tahminini sürdürdüğünü aktaran Sakpal, bu düşük tabanla ekonominin 2021’de trendin üzerinde bir büyüme sergileyebilecek bir konumda olması gerektiğini ancak seyahatle ilgili hizmetlerin zayıf nokta olarak kalacağını söyledi.
ING ekonomisti, devam eden zayıf küresel talep, yükselen işsizlik ve yerel iflaslar görünümüyle iyileşmenin çok yavaş olacağını aktardı.
MAS da açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Singapur ekonomisinin, deflasyon riskinin azalmasının yanı sıra 2021’de bir toparlanma görmesi bekleniyor. Ancak büyümenin temelindeki ivme zayıf olacak ve negatif çıktı açığı önümüzdeki yıl sadece yavaşça daralacak. MAS Çekirdek Enflasyonu 2021’de kademeli olarak artacak ve pozitif olacak, ancak uzun vadeli ortalamanın oldukça altında kalacak.”