
ABD Başkanı Donald Trump, dün Ayetüllah Ali Hamaney ve yandaşlarına yönelik yeni yaptırımları kabul etti. Bugün ise İran, Trump yönetimini İslam Cumhuriyeti’nin dini liderini ve diğer üst düzey yetkililerini hedef alan yeni ABD yaptırımları için sert yorumlarda bulundu.
ABD yetkilileri, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’e karşı yaptırım planladıklarını da belirttiler.İran’ın devlet tarafından işletilen IRNA haber ajansı, bugün Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas El Müsavi’nin Trump’ın hareketinin iki ülke arasındaki diplomasinin sonu anlamına geldiğini yazdı. Müsavi, “İran’ın liderliğine ve diplomasisinin şefine verimsiz yaptırımlar, diplomasi yolunun sinirli ABD yönetimi ile sürekli kapatılması anlamına geliyor,” dedi.
Washington, Tahran’ı nükleer silah geliştirmekten ve militan grupları desteklemekten caydırmak için önlemler aldığını söylüyor. Bu, İran ile ABD arasında, Tahran’ın dünya güçleriyle çözülmekte olan nükleer anlaşması konusundaki artan gerilimler arasında geliyor.
İran’ın ABD Büyükelçisi Majid Takht Ravanchi ise dün Basra Körfezi’ndeki durumun çok tehlikeli göründüğünü belirtmişti.Ravanchi, Müsavi’nin yankı getiren konuşmalarına da dikkat çekerken, ABD ile görüşmelerin tırmanma ve korkutma karşısında imkansız olduğunu belirtti. Bu arada, Birleşmiş Milletler’deki ABD büyükelçisi Jonathan Cohen, Trump yönetiminin amacının Tahran’ı müzakerelere geri getirmek olduğunu söyledi.
Yaptırımlar, İran’ın Basra Körfezi’ndeki krizi sert şekilde artıran bir saldırı olan Hürmüz Boğazı’ndan geçen 100 milyon dolar değerindeki ABD dronunun düşürülmesinin ardından geldi. Uçağın düşürülmesinden sonra Trump, saldırı emri verip geri çekti. Ancak İran’a yönelik baskılarını sürdürmeye devam etti.
Son yaptırım turunda Hamaney ve üst düzey İranlı askerlerin finansal kaynaklarına erişimin reddedildiği biliniyor.ABD’nin yetki alanına giren mal varlıklarına erişimin engellendiği belirtilirken, Trump yeni yaptırımların yalnızca Amerikan dronunun düşürülmesine karşılık olmadığını söyledi. ABD, bu ay Hürmüz Boğazı yakınında iki petrol tankeri saldırısından dolayı İran’ı suçluyor.
Yaptırımlar, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından ilan edilirken, Orta Doğu’da Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’daki yetkililerle, İran’a karşı koymak için geniş bir küresel koalisyon kurma konusunda görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Pompeo’nun özellikle 2015 nükleer anlaşmasına hala bağlı olan ülkelerden, Avrupa ve Asya’da zorlu bir satışla karşı karşıya kalması muhtemel görünüyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise müzakere için İran’ın yapması gerekenin açık kapıdan girmek olduğunu söyledi.Bolton, Kudüs’teki türünün ilk üç güvenlik zirvesinde, özellikle bölge komşusu olan Suriye’deki çatışmalara İran’ın dahil olmasına odaklanan Rus ve İsrail meslektaşlarıyla bir araya geldi.
Bolton, “Konuştuğumuz gibi, Amerikan diplomatik temsilcileri Orta Doğu’ya doğru ilerliyor, barış yolunu arıyorlar. Buna karşılık İran’ın sessizliği sağır edici oldu. İran’ın nükleer silahlardan feragat etmek ve bu kararı göstermek için gerçekçi tartışmalar başlatmak için stratejik karar verdiğine dair hiçbir kanıt yok,” dedi.