
FED Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin daha önce hiç görmediği risklerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ekonomik görünümde çok yüksek oranda belirsizliğin olduğunu ifade eden Powell, para politikası yapıcılarının bu duruma bir çare bulmamaları halinde hem işletmelerin hem de hane halkının çok ciddi zarar göreceğini belirtti.
Koronavirüs salgınının yarattığı hasarı telafi etmek için ek mali desteğe ihtiyaç olabileceğini, uzun sürmesi halinde güçlü bir toparlanmanın giderek zorlaşacağını belirtti. Ülkede küçük ve orta işletmelerde binlerce kişinin işsiz kalacağını, iflasların gelebileceğini, aile miraslarının da yerle yeksan olacağını söyledi.
Bugüne kadar salgınla mücadelede çok ciddi adımlar atan Amerika zaman zaman karamsar olsa da genel olarak hep pozitif yönde paylaşımlar yapmıştı. Ancak FED Başkanı’nın dün yaptığı konuşmalar finans piyasalarında iyimserliğin üzerine gölge düşürürken, bu durum küresel hisselere negatif yansıdı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Powell’ın yarattığı karamsarlığı silmeye çalışsa da çabaları çok fazla etkili olmadı.Bir televizyon kanalına verdiği röportajda bozulan moralleri düzeltmeye çalışan Mnuchin, Powell’ı dinledikten sonra onunla bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Powell’ın aşağı yönlü riskler olduğunu söylediğini ancak ekonominin dikkatli bir şekilde açılması durumunda, 2021 yılında yeniden toparlanmaya geçileceği konusunda iyimser olduğunun altını çizdi.
Mnuchin bu açıklamaları hisse senetlerindeki düşüşün ardından geldi. Her ne kadar yatırımcıların morallerini düzeltmek ve piyasanın toparlanmasını sağlamak için açıklama gelse de, endekslerdeki düşüş devam etti.
ABD hisse senetleri FED Başkanı’nın ekonomiye dair kaygılı açıklamasıyla düşüşle kapandı.ABD borsalarının gösterge endeksi Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi düşüşünü ikinci güne taşırken, Dow Jones ve Nasdaq Endeksi’nde de kayıplar izlendi.
Wells Fargo Investment Institutes kıdemli piyasa stratejisti Sameer Samana, düşük seviyelerin üzerinde olunmasının bir miktar kar satışı getirebileceği ihtimali olduğunu belirterek, “Toparlanmanın, piyasanın şimdilerde fiyatlıyor olabileceğinden daha yavaş ve daha düzensiz olabileceği teması dünden bu yana devam ediyor.” dedi.
Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi %1,75 değer kaybıyla kapandı.
2.865,86 puandan açılan ABD gösterge endeksi S&P 500, Powell’ın piyasaya endişe salan açıklamasının ardından 2.792,77’ye kadar çekildi. Kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını telafi etse de düşüşünü ikinci güne taşımaktan kurtulamadı. Gün aralığı 2793.15 – 2874.14 olan endeks kapanışı %1,75 düşüşle 2.820.01 puandan yaptı.
Dow Jones Endeksi’nin günlük kaybı %3’ün üzerine çıktı.
Çarşamba gününe 23.702,16 puandan başlayan Dow Jones Endüstri Ortalaması Endeksi ABD ekonomisine dair olumsuz yorumların ardından 23.066 puana kadar indi. 30 büyük ABD şirketinin hisse senetlerinin yer aldığı endeks gün içerisinde 223.067,64 – 23.708,90 arasında hareket ettikten sonra %2,17 düşüşle 23.247,97 puandan kapandı.
Nasdaq Kompozit Endeksi’nin işlem aralığı diğer endekslerden daha geniş oldu.
Çarşamba günü 9.006,05 puandan açılan Nasdaq Bileşik Endeksi, kapanışta %1,55 azalarak 8.863,17 puana indi. Ancak gün içinde 8.752 puana kadar geriledi. Gün içi hareket aralığı ise 8.752,68 – 9.074,16 şeklinde gerçekleşti.
Şanghay Bileşik Endeksi %0,96 düşüşle 2.870,34 puandan kapandı.
Şanghay Borsası’nda işlem gören endeks 2.869,18 – 2.887,06 puanları arasında hareket ettikten sonra 27,71’e denk gelen %0,96’lık düşüşle 2.870,34 puandan kapanış yaptı.
Güney Kore Kospi Endeksi’ndeki düşüş daha ılımlı düzeyde oldu.
Seul Borsası’ında işlem gören Kospi Endeksi açılışı 1.922,44 puandan yapmıştı. Ancak ABD borsalarındaki negatif havanın etkisiyle gün içinde 1.913,49 – 1.931,43 arasında hareket ettikten sonra, %0,8 düşüşle 1.924,96 puandan kapandı.
Borsa İstanbul güne %0,30 düşüşle 99.858 puandan başladı.
Dün dünya borsalarından pozitif ayrışarak 100 bin üzerine çıkan BIST 100 Endeksi kapanışı 100.159 puandan tamamlamıştı. Bu sabah ise bu kez küresel piyasalardaki satış dalgasına eşlik ederek açıldı. %0,3 kayıpla açılan endeks açılışın ardından 99.564 puana kadar indi.
Şu dakikalarda %0,36 ekside 99.796 puandan işlem görüyor. Aynı dakikalarda önemli alt sektörlerden bankacılık %1,21, finansal kiralama ve faktoring %1,58, holding %0,37, iletişim %0,85, taşıt %0,15 ve turizm %0,81 ekside hareket ediyor. Diğer yandan ticaret şirketlerinin yer aldığı alt endeks %0,68, madencilik %0,51 ve elektrik %0,27 artıya yönelmiş durumda.