
Fransa, Google, Amazon ve Facebook gibi teknoloji devlerinin gelirlerini ilgilendiren dijital vergi tasarısını onaylayarak ABD’nin uyarılarına meydan okudu.
Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire de dijital verginin onaylandığı gün yaptığı konuşmada; “Fransa kendi vergi kurallarına kendi karar verir” diyerek ABD’ye ve dünyanın geri kalanına açık bir mesaj gönderdi.
Avrupa’daki teknoloji şirketlerinin vergilendirilmesine yönelik olarak ülkeden ülkeye bir yaklaşım için zemin hazırlayan Fransa’nın ardından İngiltere de kendi dijital vergi önerisini yayınladı.Ulusal teklifler, geçtiğimiz yıl İrlanda ve Hollanda gibi ülkelerin karşı çıkmaları nedeniyle AB çapında dijital vergi çabalarının suya düşmesinin ardından geldi. Öte yandan Fransa daha önce internet devleri vergisi ile yılda 500 milyon euro kazanabileceğini öne sürse de bazı uzmanlar Fransa’nın dijital vergi konusunda tek taraflı yaklaşımının geri teperek, sonunda korumayı hedeflediği tüketicilere ve küçük işletmelere zarar vereceğini iddia etti.
Sonuçta Fransa’nın vergisi, Fransa içinde 25 milyon euro dahil dijital hizmetlerden yıllık gelirlerde en az 750 milyon euro kazanan aşağı yukarı 30 şirkete odaklanıyor. Le Maire, internet devlerinin vergilerinin adil payını ödemelerini sağlamak için önlemin gerekli olduğunu savunuyor. Vergi uzmanı Bal, dijital hizmetler vergisinin katma değer vergisinden farklı olarak yükü tüketicilere yüklemeyi amaçlamadığını belirtti.
Diğer bir ifadeyle, dijital vergi Facebook, Google ve Amazon gibi büyük teknoloji firmaları için tasarlanmıştı. Ancak bu yılın başlarında Deloitte ve danışmanlık firması Taj tarafından yayınlanan bir araştırma, dijital vergi yükünün yalnızca yüzde 5’inin büyük internet şirketlerine düşeceğini savunmuştu. Araştırmada tüketicilerin maliyetin yüzde 55’ini karşılayacağı ve yüzde 40’ının dijital platformları kullanan işletmeler tarafından karşılanacağı öne sürülmüştü.
Sanayi grubu techUK da Perşembe günü yaptığı açıklamada İngiltere’nin dijital hizmetler için yüzde 2 vergi teklifinin benzer sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı. “Şu anda vergi büyük olasılıkla; tüketicilere aktarılan maliyetleri artırmak, Ar-Ge’ye yatırımlarına teşviği düşürmek ve rekabeti azaltmak gibi tuhaf sonuçlara yol açabilecek gibi görünüyor;” dedi.