Tesla CEO’su Elon Musk ile ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, ABD New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde düzeltilmiş bir dosyalamaya göre en son yasal anlaşmazlıklarını çözmek için geçici bir anlaşmaya vardı. Hala onaylanması gereken Cuma günü geç saatlerde yapılan anlaşmanın, ne tür bir bilginin paylaşılmadan önce yasal bir inceleme gerektirdiğini belirttiği görüldü. Bu gözetim sürecinin artık şirketin bloğu, yatırımcı çağrılarında yapılan açıklamalar ve maddi bilgiler için sosyal medya yayınlarını kapsadığı aktarıldı.
Söz konusu faktörler arasında, şirketin finansal durumu ile her türlü bilgi, potansiyel birleşmeler, satın almalar, ihale teklifleri, şirket tarafından önceden yayınlanmamış üretim numaraları ya da beklenen satış rakamları, resmi şirket açıklamalarında bildirilmeyen tahminler, kamuya açık olmayan yasal veya düzenleyici bulgular veya kararlar, yönetim kadrosunda değişiklik gibi bir dizi madde yer aldı.
Tesla haberler üzerine yorum yapma taleplerine hemen cevap vermezken, kapanış sonrası yapılan işlemlerde hisselerde yüzde 0.9 seviyesinde artış yaşandı.Normal seansta ise Tesla yüzde 5 değer kaybetmiş, 2019 yıl başından bu yana ise yüzde 29 oranında düşmüştü. Wedbush Securities’ten Dan Ives, Cuma günkü anlaşmanın Tesla hissedarları üzerinden bir yükü kaldırdığı yönünde görüş bildirerek şöyle dedi: “Bazıları SEC meselesinin olumlu bir şekilde çözülmeyeceğinden korkuyordu, bu yüzden çözüm boğalar için bir rahatlama işareti oldu. Tesla’nın önünde yeterince kötü haber var dolayısıyla bu şimdi odan noktasında temel talep ve karlılık ile yatırımcılar için bir baş ağrısını ortadan kaldırıyor.”
Nitekim Elon Musk’ın Twitter paylaşımları nedeniyle Tesla ile SEC arasında çıkan tartışmada Musk, şirket yayınlamadan önce firmayla ilgili önemli bilgiler içeren tweetlerini kaldırmayı kabul etmişti. ABD’li düzenleyici kurum, 2019 Tesla üretim rakamlarını tweetlediğinde Musk’ın bu anlaşmanın şartlarını Şubat ayında ihlal ettiğini iddia etmişti. SEC’İN Musk’a karşı ilk davası ise yöneticinin şirketle ilgili sahte açıklamalar yaptığını iddia etmesi olmuştu.
Buna göre Musk Tesla’yı borsadan çekme duyurusu yaptığı 7 Ağustos’ta Tesla’yı hisse başına 420 dolardan satmak için fonu garantilediğini açıklamıştı. Ardından kurum ile anlaşmış, 40 milyon dolarlık cezanın 20’si Tesla’ya 20’si Musk’a kesilmişti. Aylardır bu tür gelişmelerle gündeme gelen Elon Musk, Wall Street’i epey kızdırmış, hatta AutoNation CEO’su Mike Jackson Elon Musk’ı ahlak dışı ifadeleriyle tanımlamıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.