
Türkiye İstatistik Kurumu, dün yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon Ocak’ta bir önceki aya göre %1,06, yıllık bazda ise %20,35 oranında artış kaydetti. Gıda enflasyonu aylık bazda % 6,43, yıllık bazda ise %30,67’lik bir artış gösterirken, deyim yerindeyse enflasyonun ateşini körükleyen en önemli faktör yükselen gıda fiyatları oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çekirdek göstergelerin ana eğiliminin gerilediği, yıllık enflasyonun gıdada güçlü artışa bağlı yükseldiğini bildirdi. TCMB fiyat gelişmeleri raporunda, taze sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesinde olumsuz hava koşullarının etkisi olduğu bildirildi. Düşmesi beklenirken artış gösteren Ocak ayı enflasyon rakamlarından sonra ekonomistler TCMB’nin olası faiz indirimini ve zamanını konuşmaya başladı.
TCMB raporunda; enerji grubunda elektrik, doğal gaz ve su fiyatlarında indirimin görüldüğü, gıda grubunda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışa bağlı olarak yıllık enflasyon yükseldiği belirtildi.Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey, yılın ilk enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerine gelmesinde yüksek gıda fiyatlarının etkisi olduğunu söyledi. Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın yıl sonu enflasyon tahmini ile ilgili açıklamalarını şahin bulmuştu.
Aynı düşüncede olan Jason Tuvey de Merkez’in şahin tutumuna bakıldığında faiz indirimi için birkaç ay daha zaman olduğunu söyledi. Yıl sonunda ise politika faizinde toplamda 400 baz puanlık bir indirim olmasını öngördü. Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı yaptığı değerlendirmede Merkez’in en azından Nisan ayına kadar hiçbir hamlede bulunmayacağını dile getirdi.
Fon Yöneticisi Volkan Sarı, kurdaki hareketin Merkez Bankası’nın faiz kararında etkili olacağını ve Mart’ta indirim olabileceğini belirtti.Merkez Bankası’nın yerel seçimler öncesinde kurda volatilite yaratmamak adına bir indirim yapmayacağını söyleyen Sarı, 2, 5 ve 10 yıllık faizlere bakıldığında çok ciddi faiz indirimlerinin fiyatlanmış durumda olduğunu yorumladı.
Piyasaların genel olarak Mart sonrası indirim beklentisi içerisinde olduğunu belirterek “Mart ayında Merkez Bankası kurda volatilite olmazsa ve kur bu seviyelerde seyrederse faiz indirimi ihtimali olduğunu düşünüyorum çünkü diğer faizlerin tamamı indirimi destekler durumda” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Başarılı ekonomistlerden Güldem Atabay ise yılın ilk yarısında Merkez’den bir faiz indirimi beklemediğini söyledi.%30’ların üzerinde olan üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarına da yansıdığını aktaran Atabay, bu sebeple Merkez’in çok dikkatli davranacağını belirti. Medley Global Advisors Gelişen Ülkeler Kıdemli Analisti Nigel Rendell yaptığı yorumda enflasyonun birkaç ay daha düşmesini beklemediğini, yüksek enflasyonun ise faiz indirimi açısından sakıncalı olduğunu söyledi.
Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı alması için mutlaka enflasyonun inmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Merkez Bankası’nın yayımladığı fiyat gelişmeleri raporunda; üretici yıllık enflasyonu Türk Lirası ve emtia fiyatlarındaki yakın dönem gelişmelerine bağlı olarak gerileme kaydettiği, ancak birikimli etkilerle yüksek seviyesini koruduğu ifade edildi.