
Japonya’da düzenlenen G-20 Zirvesi bugün liderlerin bir araya gelmesiyle başladı ve toplantının en çok merak edilen tarafı, Xi ile Trump görüşmesinden ne çıkacağı. Dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderlerinin, yarın bir araya gelecekleri ve ticaret başta olmak üzere bir dizi konuyu tartışacakları biliniyor.
Merakla beklenen tartışmalarının yalnızca ABD-Çin ilişkisi için yakın vadeli bir ton belirlemeyeceği, bununla birlikte küresel ekonomi için de önemli sonuçlar doğurabileceği tahmin ediliyor.
Politik risk danışmanlığı Eurasia Group’tan Michael Hirson da G-20 hakkında piyasalar ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi bakımından en şüpheli toplantının Trump-Xi görüşmesi olacağını söyledi.Pek çok uzman iki liderin ticaret savaşının yükselişinde geçici bir duraklamayı kabul edeceğini öngörse de Trump’ın kendisi Xi’den duyduklarını beğenmemesi durumunda Çin’e yeni tarifeler koyabileceğini söyledi. Öte yandan, Cumartesi günkü toplantının bir tür uzun vadeli anlaşmaya ön ayak olabileceği konusunda tek tük umutlar da var. Hirson ise kendi adına, ateşkesin muhtemel olduğunu söyleyerek; “bu toplantıdan çıkacak şeyin iyimserlik olacağını düşünüyorum ama bence iyimserliğin ötesinde bir şeyler de olabilir çünkü ileride zor bir yol olduğu kanısındayım” dedi.
Kendisi, iki liderin toplantısından geçici ateşkes kararının alındığı Aralık 2018’deki toplantıya benzeyen bir sonuç çıkacağını belirterek; “çok benzer bir hikaye bekliyorum ancak 2019’da 2018’den çok daha zor olacak çünkü o zamandan bu yana çok şey yaşandı” dedi. Son müzakereler Mayıs’ta durdurulduğundan beri Washington 250 milyar dolarlık Çin ithalatına tarife uygulamış, Pekin de buna 60 milyar dolarlık misilleme ile yanıt vermişti. Ayrıca Trump Çin’e 300 milyar dolarlık daha ek tarife getirme tehdidinde bulunmuştu.
Sonuçta tarifelerin ötesinde ABD hükümeti Çin teknolojisine karşı da Huawei’de olduğu gibi sert yaptırımlar uygulamıştı. Bazı raporlar da Xi’nin teknoloji devini Trump ile herhangi bir anlaşmaya dahil etmek isteyeceğini öne sürüyordu. Konuyla aşina olan bir kişi, Çin’in G-20’de imzalanan herhangi bir yeni anlaşmanın adil olması gerektiğine inandığını ve Huawei’in toplantı için öncelikli olduğunu belirtti.
Hirson da ABD’nin Mayıs’taki Huawei eylemlerinin Pekin’in ABD’nin Çin’i değil, Çin’in teknolojisini hedef aldığı inancını geliştirdiğini kaydetti.İlaveten Huawei ihracat yasağında bir çeşit değişiklik olmadığı sürece, Çin liderliğinin ticaret müzakerelerine devam etmesinin zor olacağını düşündüğünü aktardı.

Veya devam ederlerse, anlaşmazlığın merkezinde olan bu teknoloji politikası alanlarında taviz vermek durumunda kalacaklarını öngördü. OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria da Cuma günü verdiği demeçte, Trump ile Xi arasında yapılacak görüşmelerin başarısız sonuçlanmasının çok ama çok yıkıcı olacağını dile getirdi. Bunun sonuçlarının dünyadaki her bir ülkeye yayılacağını da vurguladı.