
Londra merkezli araştırma firması Independent Strategy’nin başkanı ve küresel stratejisti olan David Roche, Çin’in ABD ile ticaret savaşını kazanacağını ve sonunda kendisini Amerikan teknolojisine duyduğu bağımlılıktan kurtaracağını söyledi.
“Çin bir daha asla ABD’ye güvenmeyecek ve teknoloji bağımsızlığını yedi yıl içinde elde edecek” diyen Roche, açıklamalarıyla dikkat çekti. Sonuçta Çin’in geleneksel olarak çip ve yazılım gibi temel bileşenlerinin yanı sıra modemler ve jet motorları için de ABD’deki tedarikçilere güvendiği biliniyordu.
Ancak iki ülke arasında aylardır devam eden ticaret savaşındaki son gelişmeler, bu bağları zorlamış ve işletmeleri her iki taraftan da etkilemişti.Mayıs ayında Huawei ABD’nin kara listesine girmiş, firmanın Amerikan yapımı çip ve yazılım satın alması kısıtlanmıştı. Söz konusu gerilimler arasında Çin’in Amerikan şirketlerine karşı savunmasızlıklarını ölçmek için şirketleri araştırdığı ve ayrıca kendi teknoloji endüstrisindeki gelişmeyi hızlandırdığı iddia edilmişti.
Örneğin kendi yonga endüstrisini geliştiren Çin, hükümet liderliğindeki Çin Malı 2025 girişimi kapsamında 2020’ye kadar yarı iletkenlerinin yüzde 40’ını ve 2025’e kadar yüzde 70’ini üretmeyi hedefliyordu.
Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nden Şubat ayında gelen bir rapor, Çin’de kullanılan yarıiletkenlerin sadece yüzde 16’sının yurt içinde üretildiğini göstermişti.Kaldı ki bunların sadece yarısı Çinli firmalar tarafından üretiliyordu. İşte bu gelişmeler ve dahası üzerine konuşan stratejist David Roche, müzakerelerin Ekim ayında devam edecek olmasına ve iki taraftan gelen iyimser açıklamalara rağmen ticaret savaşının sona ermeyeceğini belirtti. Çünkü ABD-Çin ticaret savaşının yalnızca ticaretle ilgili olmadığını söyledi.
Düşünce kuruluşu üyesi Niall Ferguson da kısa süre önce yapığı açıklamada ABD-Çin anlaşmazlığı, ikinci bir Soğuk Savaş’ın ilk aşamalarında ifadeleriyle görüş bildirmişti.
Roche de benzer gerekçeyi öne sürerek şöyle konuştu: “Yükselen bir küresel güç ile azalan bir küresel güç arasında çatışma var. Bu sadece ticaretle ilgili değil. Bu teknoloji ile ilgili, fikirlerin serbest akışıyla ilgili, hızla bireylerin serbest akışıyla ilgili hale geliyor. Yani bu gerçekten geniş bir ihtilaf ve basit bir şekilde ortadan kalkmayacak.”