
İlk çeyrekte yüzde 6,8 daralarak 1992’den bu yana ilk düşüşünü kaydeden Çin’in bu çeyrekte büyümeyi sürdüreceğine dair iyimser yorumlar geldi.
Yapılan bir Bloomberg anketine göre ülkenin GSYİH’sinin ikinci çeyrekte yüzde 1,5 oranında artacağı belirtildi. Ekonomistler hem bu çeyrek hem de tüm yıl için büyüme tahminlerini yükseltirken bu durum ülkenin kademeli bir toparlanma yolunda ilerlediğine dair daha fazla iyimserliğe işaret etti.
Zaten yeni anketteki yüzde 1,5’lik artış tahmini, Mayıs ayında yapılan son anketteki %1,2’den daha hızlı bir büyümeyi gösterdi.
Çin ekonomisi Ocak-Mart döneminde %6,8’lik daralmayla; üç aylık verilerin tutulmaya başladığı 1992 yılından bu yana ilk kez daraldı.
Ekonomistler aynı zamanda 2020 için büyüme projeksiyonlarını yüzde 1,7’den yüzde 1,8’e çevirdi. Sonuçlar dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin, yılın ilk üç ayında, koronavirüs kapanışları arasında %6,8’lik tarihi bir düşüşün öngördüğü teknik bir durgunluktan kaçınabileceğinin sinyallerini verdi.
Aynı zamanda, sanayi büyümeye geri dönerken, hane halkının hala temkinli olduğu ve tüketimin daralmaya devam ettiği dile getirildi.
AXA SA ekonomisti Aidan Yao, Çin ekonomisinin büyüme ivmesini yeniden kazanmaya devam ettiğini söyleyerek; “Sanayi üretimi ve hizmetlerin her ikisinin de büyümeye devam etmesiyle şimdi ikinci çeyrek için GSYİH’de pozitif bir büyüme bekliyoruz” dedi.
Ayrıca anket yapılan ekonomistler; endüstriyel üretim ve sabit kıymet yatırımlarındaki büyümenin hızlanmayı sürdüreceğini ve ikinci yarıda virüs öncesi seviyeye benzer bir hıza ulaşacağını öngördü.
Bu arada, özellikle talep tarafında dalgalanmaların yerinde kalacağı; iş istikrarı ve yeni virüs dalgası endişelerinin muhtemelen tüketimi baskılayacağı eklendi.
Fabrika deflasyonunun yıl boyunca devam edeceği ve tüketici enflasyonunun talep yetersizliği durumunda önemli ölçüde yumuşayacağı aktarıldı. Buna göre ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının 2020’de yüzde 1,8, 2021’de ise yüzde 7,4 büyüyeceği kaydedildi.