
Piyasalar Eylül ayında yapılacak küresel merkez bankalarının toplantılarından çıkacak faiz kararlarına odaklandı. Dün açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarından sonra, ekonomistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 12 Eylül’de yapacağı toplantıda faiz indirimi beklentisini yükseltti.
ABD Merkez Bankası (FED) için ise her iki yönlü tahminler gelmeye devam ediyor. Boston FED Başkanı Eric Rosengren, ABD ekonomisinin güçlü olduğunu, bu nedenle de Eylül toplantısında faiz indirimi yapmaya gerek olmadığını söyledi.
Rosengren, ekonominin %2 civarında büyümesi halinde, acil bir politika adımına gerek duyulmayacağını belirtti.Dün yaptığı açıklamada ABD ekonomisinin tüm risklere rağmen gücünü koruduğunu söyleyen Rosengren, küresel koşulların daha kötüye gitmemesi ve tüketici harcamalarının artması halinde, ekonominin %2 civarında büyüyeceğini öngördü.
Bu durumunda ise acil bir politika adımına gerek kalmayacağını aktardı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Dallas FED Başkanı Robert Kaplan ve San Francisco FED Başkanı Mary Daly, bankanın bu ay yapılacak toplantıda faiz indirimine gidebileceğinin sinyallerini vermişti.
Son dönemde aşağı yönde artan risklerin henüz realiteye dönüşmediğini söyledi.Çin ile yaşanan ticaret anlaşmazlığı ve jeopolitik sorunların artabileceğine yönelik risklerin mevcut olduğunu dile getiren Rosengren, bu nedenle ekonomik büyüme tahminlerinin beklenenden daha düşüş gelebileceğini söyledi.
Kansas City FED Başkanı Esther George ve Dallas FED Başkanı Robert Kaplan da geçtiğimiz günlerde yaptıkları yorumlarda Eylül toplantısında faiz indirimine gerek olmadığını savunmuştu. Başkan Jerome Powell ise 23 Ağustos’ta düzenlene Jackson Hole konuşmasında, artan küresel risklerden dolayı faiz indiriminin bir döngü ortası ayarlaması olacağını dile getirmişti.
Rosengren, ABD ekonomisinin görece güçlü olduğunu savunurken, ülkede ISM Endeksi Ağustos ayında 49,1 seviyesine geriledi.Bu rakam 2016 yılının Ocak ayından bu yana en düşük seviye olarak kaydedildi. Endeksin 50 değerinin altına inmesi sektörde daralma anlamına geliyor. Siparişlerdeki düşüş, üretim ve istihdam tarafındaki zayıflama ise imalat sektöründeki faaliyetlerin yavaşlamasına sebep oluyor. 49,1 seviyesinde gelen endeks için ekonomistlerin beklentisi 51,2’ydi. Ağustos ayında yeni siparişler endeksi 50,8’den 47,2’ye, istihdam endeksi ise 51,7’den 47,4’e geriledi.