
Avrupa hisse senetleri bu sabahki işlemlerde FED’in faiz indirimine yönelik beklentilerdeki değişkenliğe bağlı olarak karışık seyretti. Önce FED’in faiz indiriminin fiyatlaması, ardından da farklı bölgesel başkanlardan gelen yorumlar nedeniyle kaç baz puanlık bir indirim yapılacağı beklentileri, Avrupa piyasalarının karışmasına neden oldu.
Pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi, sabahın erken saatlerinde yapılan işlemlerde düşerken, birçok sektör ve büyük bölge negatif seyretti.Avrupa’nın petrol ve doğal gaz hisseleri, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki bir İngiliz tankerini ele geçirmesinin ardından Orta Doğu’daki gerginliğin ortasında en iyi performansı gösterdi. Subsea 7, Saipem ve Tullow Oil hisseleri, bu sabahki işlemlerde yüzde 2’den fazla yükselişle işlem gördüler.
Bireysel hisse senetlerinde ise Hollandalı sağlık teknolojisi şirketi Philips, ikinci çeyrek için karşılaştırılabilir satışlarda yüzde 6’lık artış beklenirken, daha güçlü bir sonuç elde ederek endeksin en üstüne çıktı. Şirket, Çin ve ABD’deki hastane ekipmanlarına üç ay boyunca güçlü bir talep olduğunu belirtti. Hisseleri ise yüzde 4 artış kaydetti.
Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir rapor ise FED’in Temmuz toplantısında çeyrek puanlık bir indirim yapacağını öne sürdü.Geçen hafta New York FED Başkanı John Williams’ın güvercin yorumlarının ardından merkez bankasının 50 baz puanlık bir indirim yapabileceği söylenmişti. Buna karşın Williams’ın yanlış anlaşıldığı söylenmiş ve 25 bp indirimin yeterli olacağı belirtilmişti. Hafta genelinde devam eden bu tartışmalara Trump son noktayı koymuş ve sıkı para politikasının sonlandırılmasını bir kere daha dile getirmişti.
Wall Street Journal raporu, küresel büyümeyle ilgili endişelerin ve süregelen ticari belirsizliklerin FED’i önümüzdeki aylarda daha fazla indirim yapmaya zorlayabileceğini belirtti.
Avrupa’da ise İngiltere’deki Muhafazakar Parti liderlik yarışması, bir sonraki başbakanın Salı günü ilan edilmesi planlanan toplantı ile bitiyor.Eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, en başından beri liderlik yarışını önde götürürken, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ile kapışıyor. Çarşamba günü Johnson veya Hunt’ın, Theresa May yerine başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.
Boris Johnson, Brexit ile ilgili olarak 31 Ekim tarihine kadar AB’nin terk edilmesi gerektiği konusunda ısrarcı davranırken, Jeremy Hunt gerekli görüldüğünde yeni bir ayrılık anlaşması yapılması için erteleme olabileceğini dile getirdi.
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ise Johnson’ın yeni başbakan olması durumunda istifa edeceğini söyledi.Hammond, ülkeyi bir anlaşma yapmadan Avrupa Birliği’nden çıkarmak için hevesli olan bir lideri desteklemeyeceğini belirtti. Hammond’un kararı, parlamentoda anlaşma yapılmayan bir Brexit’e karşı duruşun gücünü gösteriyor. Bazı milletvekilleri ve birçok işletme yöneticisi, bunun ekonomi için felaket olacağını belirtiyor.
İngiltere başbakanlığına en yakın isim olan Boris Johnson, AB’yi 31 Ekim’e kadar mutlaka bırakmaya “yap ya da öl” vurgusuyla söz verdi. Çarşamba günü koltuğa geçmesiyle birlikte bu yolu izlemesi, İngiltere’de yeni bir karışıklık yaratacağa benziyor.