
Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, ülkesinin yeterince yatırım yapmadığı yönündeki yaygın eleştiriyi reddetti. Sonuçta Avrupa’nın en büyük ekonomisi, devlet borcu verirken negatif faiz oranlarının yanı sıra mali fazlalıktan yararlanıyor.
Bu durum Avrupa Merkez Bankası da dahil olmak üzere pek çok ekonomist ve kurumun, ekonomisi yavaşlarken Berlin’in ipleri gevşetmesi gerektiği önerileri arasında gerçekleşiyor. Ancak CNBC’ye konuşan Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz, ülkesinin fazladan borç almaya istekli olmadığını açıkça belirtti.
Yatırım ve kamu yatırımı için çok para harcadıklarını ve son yıllarda genişleyici bir maliye politikasına sahip olduklarını belirtti.“Eğer buna gerek yoksa ve durum buysa, diğer ülkeler için farklı olan tek şey fazladan borç almaya istekli olmamamızdır” dedi. Almanya hükümetine daha fazla harcama yapma baskısı, zayıf ekonomik verilerin ardından geçen yıl boyunca daha fazla öne çıkmaya başlamıştı.
Almanya’nın güçlü imalat sektörü, dünya ticaretindeki çatışmalar nedeniyle önemli ölçüde etkilenmişti. Alman fabrika faaliyeti de Ağustos ayında üst üste daralmadaki sekizinci ayını kaydetti.
Ne var ki Scholz Almanya’daki ekonomik durumun hala istikrarlı olduğunu, daha düşük bir büyüme oranına sahip olsalar da gelecek sene daha iyi bir büyümeye ulaşacaklarını bildirdi.Ülkenin işgücü piyasasının güçlü olduğunu da sözlerine ekledi. Hükümetin 2020 bütçe planına göre, Almanya’nın reel GSYİH’sinin 2019’da yüzde 0,5’e ve 2020’de yüzde 1.5’e ulaşması bekleniyor. Aynı belge, 2019’da yüzde 2.9 ve 2020’de yüzde 2.7’lik bir işsizlik oranı öngörüyor.
Olaf Scholz, 2019’da Almanya’da görülen ekonomik yavaşlamanın çoğunun ticaret savaşı gibi dış etkenlerden kaynaklandığını açıkladı ve şöyle konuştu: “Yapabileceğimiz bazı şeyler olduğunu anlamamız kesinlikle gerekli fakat çoğu şey uluslararası olarak yapılabilir, çatışmaları çözebilir çünkü bu dünya ekonomisinin büyümesine yardımcı olur.”