Küresel risk danışmanlığı şirketi Verisk Maplecroft raporunda, Başkan Trump’ın Kuzey Kore’nin ekonomik bir güç olacağı yönündeki iddiasına rağmen Kim Jong Un’un otoriter rejiminin işletmeler için dünyanın en tehlikeli yatırım hedefi olarak sınıflandırıldığını belirtti.
Verisk Maplecroft’un Asya Başkanı Miha Hribernik; “yatırımcılar Kuzey Kore ile ilgili zorluklarının elbette farkında ancak son endeks verilerimiz dünyanın hiçbir yerine benzer olmayan bir dizi risk ortaya koyuyor” dedi. Diğer uzmanlar da yaptırımlar kaldırılsa bile risklerin yatırımcılar için yüksek kalacağını çünkü Kuzey Kore’nin kendisini siyasi ve ekonomik olarak revizyondan geçirmesinin pek olası olmadığını vurguladı.
Öte yandan Trump-Kim zirvesinin anlaşma olmadan sona ermesine rağmen ABD Başkanı’nın ülkenin mutlak bir ekonomik güç olma olasılığının çığırtkanlığını yapmaya devam ettiği görüldü.Öyle ki Perşembe günü zirvenin sonunda düzenlediği basın toplantısında Trump; “Kim’in dünyadaki en başarılı ülkelerden birine –hızlı bir şekilde” sahip olma şansı olduğunu düşünüyorum. Kuzey Kore’de muazzam bir potansiyel var ve bence onu ekonomik olarak çok önemi bir şeye götürecek. Bunun mutlak bir ekonomik güç olacağını düşünüyorum.” demişti. Verisk Maplecroft da ABD Başkanı’nın iddialarına gerilim testi yapma amacıyla, son bir çalışmadaki 198 ülkenin metriklerini karşılaştırdı.
Raporda toplumdan dışlanmış devletin en ağır insan hakları ihlalleri de dahil tüm göstergelerde en kötü sonuçları verdiği belirtildi. Verisk Maplecroft’tan Miha Hribernik de; “Yatırımcılar Kuzey Kore ile ilgili zorlukların elbette farkında ancak son endeks verilerimiz dünyanın herhangi bir yerine paralel olmayan bir dizi risk ortaya koyuyor. Yaptırımları ve jeopolitik riskleri bir kenara bıraksak bile yatırımın önündeki engeller, herhangi bir sorumlu çok uluslu kuruluş için aşılmaz hale gelebilecek kadar geniş.” diyerek durumu açıkladı.
Economist Intelligence Unit’ten Anwita Basu, ülkenin yabancı yatırımcıları çekebilmesi için otokratik liderlerinin yapısal reformlara açıklık göstermesi gerektiğini, bunun da bir bütün olarak Kuzey Kore toplumundaki tüm sıkı kontrollerini gevşetmesi anlamına geldiğini dile getirdi. Verisk Maplecroft da raporunda; “Kuzey Kore etik olarak en az duyarlı yatırımcılar için potansiyel bir yatırım hedefi olursa, Kim kişisel olarak her şeyini kaybedeceği ve çok az kazanacağı tarihi bir görevle karşı karşıya kalır.” ifadelerini kullandı.
Ne var ki bu ülkenin düzenleyici sisteminin ve devlet kurumlarının tamamen elde geçirilmesiyle birlikte ülkeyi istikrarsızlaştırabilir ve Kim’in hanedanının hayatta kalmasını tehlikeye atabilirdi. Bununla birlikte reformların uygulanmaya konması dışlanmış devlet adına açıklık gerektirirken ekonomik sistemi kesinlikle ordu ve iktidardaki Kore İşçi Partisi tarafından kontrol ediliyordu.
Control Risks’ten analiz direktörü Andrew Gilholm da; “Siyasi ve ekonomik sistemin bu temel dönüşümü gerçekleşmezse, ciddi bir yatırım güvenliği eksikliği ile sonuçlanacaktır.” diyerek buna ödeme yapılmaması, temel altyapı eksikliği ve uyum sorunlarının dahil olacağını kaydetti.
Tüm bunların ötesinde, Trump’ın Vietnam’ı Kuzey Kore için izleyebileceği bir örnek olarak göstermesi hakkında da yorum yapan uzmanlar ikisinin arasındaki ortak noktanın yalnızca Komünist tarihlerine kadar gideceğini aktardı. Nitekim Vietnam önemli ve özel reformlardan geçip politikalarında tutarlılık göstermişken Kuzey Kore bunların işaretleri kısıtlıydı. Kısacası, uzmanlar Trump’ın Kuzey Kore’de gördüğü potansiyel fark etmeksizin yatırımcıların büyük çoğunluğunun onun iddiaları üzerine hareket etmeyeceğini savundu.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.