Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Uzmanlar TCMB’nin 200 Puanlık Önden Yüklemeli Faiz Kararını Değerlendirdi

TCMB'nin beklentileri gölgede bırakan 200 baz puanlık faiz artırımı sonrasında uzmanlar Twitter'da kararı değerlendirdi.
Uzmanlar TCMB’nin 200 Puanlık Önden Yüklemeli Faiz Kararını Değerlendirdi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart 2021 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 200 baz puanlık faiz artırım kararı aldı. Kararın ardından dolar 7,3265 liraya kadar gerilerken, borsa 1575 puan sınırına yükseldi.

Sürpriz denebilecek faiz kararının ardından uzmanlar Twitter üzerinden değerlendirme yaptılar. Faiz yükseltmenin geçici bir çözüm olduğu ifadeleri yeniden görülürken, TCMB’nin yapması gerekeni yaptığını da söylediler.

Ekonomist Emre Alkin TCMB’nin hamlesinin işin sonuçlarıyla uğraşmak olduğunu söyledi.

Alkin karar öncesinde yaptığı değerlendirmede TCMB’nin hangi kararı verebileceğini ve sonuçlarını ele almıştı. Sürpriz bir karar olabileceğini de öngören Alkin, 100 puandan yüksek bir faiz artırımının ekonomiye en az 3-4 ay kazandırabileceğini ifade etmişti.

Özgür Demirtaş ise TCMB’nin kararı sonrasında şimdi sıranın siyasetçilerde olduğunu ve yapısal reformlara dikkat çekti.

Demirtaş, faiz kararının işe yaraması için ekonomik reform paketi kapsamında açıklanan yapısal reformların acilen uygulanmaya başlaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Ağbal’a sabır dilemedi de dikkat çekti.

Özgür Demirtaş, bahsedilen reformların gerçekleşmemesi durumunda faiz kararının büyümeye zarar vereceğinin de altını çizdi. Faizin bir sonuç olduğunu da dile getiren Demirtaş, faiz indirimi için reformun şart olduğunu söyledi.

Enver Erkan ise yapılan faiz artışını “TCMB’den inisiyatif alma adımı: Güçlü ve önden yüklemeli faiz artışı…” şeklinde yorumladı.
Enver Erkan TCMB Faiz Kararı Yorumu
Kaynak: Enver Erkan

Erkan, “Merkez Bankası’nın attığı bu adımı, son dönemde artan finansal piyasa oynaklığı ve bunun getirdiği ilave enflasyonist risklere karşı insiyatif alma anlamında önemli bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Beklentilerin ötesinde şahin bir aksiyon alan Merkez Bankası, TRY stabilitesinin tesis edilmesi ve enflasyonist baskıların absorbe edilmesi anlamında “güçlü ve önden yüklemeli” bir politika uygulaması gerçekleştirmiş oldu. ” ifadelerini kullandı.

Mahfi Eğilmez ise milyarlarda dolarlık rezerv kaybı oluşacağına dikkat çekti.

Eğilmez, açıklanan reform paketinin de umutları azalttığını söylemişti. Reform paketini kendi görüşlerine göre detaylı bir şekilde ele alan Eğilmez, bütçe açığının %3,5’i geçmeyeceği dışında sayısal bir hedefin bulunmadığını ifade etmişti. Bütçe açığının ise zaten bu seviyeleri geçmediğine de dikkat çekmişti.

Birçok ekonomi takipçisi, faizlerin artırılmasıyla birlikte Türkiye’nin dünyada en yüksek faize sahip ülkelerden olmaya devam ettiğini de tekrarladı. Türkiye; Venezuela, Zimbabve, Arjantin, Yemen, Liberya ve Surinam’dan sonra en yüksek faizin uygulandığı ülke konumunda bulunuyor.

ING Baş Ekonomisti Muhammet Mercan ise yayımladığı blog yazısında, “Banka son dönemde küresel risk iştahındaki değişimi, iktisadi faaliyetin devam eden gücü ve artan fiyat baskılarını kabul ederek, bunları enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü risklere katkıda bulunan temel gelişmeler olarak gösterdi,” ifadelerini kullandı. Bunların ise önden yüklemeli ve güçlü bir parasal sıkılaştırmayı gerektirdiğini söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu