Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Romanya’da bulunduğu resmi bir ziyaret sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin ele alındığını belirtti.
Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan tasarruf tedbirlerinin, sonrasında birleştirilerek nihai kararın verileceğini açıkladı. Bu tedbirlerin odak noktasının gereksiz harcamaların azaltılması ve harcamalarda verimliliğin artırılması olduğunu vurguladı.
Özellikle depremin yarattığı ek harcamaların bütçede önemli bir yer tuttuğunu belirten Yılmaz, bu kapsamda 1 trilyon 28 milyar TL ödenek ayrıldığını hatırlattı. Yılmaz zorunlu harcamaların yapılmasıyla birlikte bütçe açığının belirli bir seviyede tutulmaya çalışıldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, ekonomik programın para, maliye politikaları ve yapısal reformlar üzerine kurulduğunu dile getirerek, maliye politikasının para politikasını desteklemesi gerektiğini belirtti.
Kamu harcama tasarrufunun halkın beklentilerine dikkat edilerek gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz, gereksiz harcamaların azaltılmasıyla bütçe dengesinin sağlanmasının ve enflasyonun düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Ülkenin öncelikli hedefinin enflasyonu düşürmek olduğunu, bu hedefe ulaşmak için para politikasının yanı sıra maliye politikasının da önemli bir rol oynadığını sözlerine ekledi. Yılmaz enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinin yanı sıra kalıcı bir sosyal refah artışının hedeflendiğini ifade etti.
Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından verilen talimat ile kamuda 500 aracın satışa çıkarıldığı ve buna 1.000 aracın daha eklenmek üzere liste hazırlandığı öne sürülmüştü.