
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Litvanya Ortak Ticaret Komitesi (JETCO) ilk toplantısını yapmak üzere başkent Vilnius ziyaretini gerçekleştirdi. Aynı zamanda DEİK-Enterprise Lithuania İş Forumuna katılmak amacıyla bulunduğu şehirde JETCO toplantısı yapılarak, ortaklık protokolü imzalandı.
Bu kapsamda iki ülke arasında mevcut durumda 562 milyon dolar olan ticaret hacminin, 1 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
Bakan Pekcan imza töreninin ardından yaptığı konuşmada, bundan sonraki süreçte düzenli olarak bir araya gelineceğini söyledi.İlk etapta Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Jaroslav Narkeviç ile görüşen Pekcan, daha sonra JETCO toplantısında katıldı. Toplantıda Litvanya Enerji Bakanı ve Ekonomi ve İnovasyon Bakanı Vekili Zygimantas Vaiciunas yer aldı.
Ortaklık protokolünün imzalandığı belirten Pekcan, bu doğrultuda işbirliği alanlarının belirlendiğini söyledi. Bunlar arasında ise enerji, altyapı, turizm, teknoloji, tarım, ulaştırma ve tekstil gibi alanların olduğunu açıkladı.
Türk müteahhitlerinin Viking Demiryolu ve Baltık Demiryolu projelerinin yapımına talip olduklarını dile getirdi. Litvanya Enerji Bakanı Vaiciunas da her iki ülkenin faydasına olacak projelerde üçüncü ülkelerde işbirliklerini önemsediklerini dile getirdi.
Litvanya ve Türkiye arasında özellikle fintech olmak üzere birçok alanda işbirliği geliştirilmek isteniyor.Litvanya’nın teknoloji alanında oldukça başarılı olduğunu söyleyen Pekcan, kurumsal ve start-up teknoloji şirketlerinin karşılıklı yatırımlarını desteklemek istediklerini ifade etti. Litvanya’nın Türkiye’yi turizmde ilk tercih edilen ülke olarak gördüğünü ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Litvanya Enerji Bakanı Zygimantas Vaiciunas, Litvanya’nın Türkiye için Baltıklara açılan kapısı olduğunu belirterek, “Bu rekabet ortamında her iki ülke iş insanları en küçük işbirliği fırsatını kaçırmamalı. Litvanya olarak yurt dışına da teknoloji hizmeti verecek işgücünün geliştirilmesi için çalışıyoruz.” açıklamasında bulundu.
DEİK Başkanı Nail Olpak’ın ise iki ülke arasındaki iş insanlarının iletişimini güçlendirmesi, fintech, teknoloji, gıda, tekstil, müteahhitlik ve kamu-özel işbirliği modellerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.