
Rusya – Ukrayna savaşı tüm hızıyla devam ederken, liderler arasındaki müzakere beklentisi bir nebze de olsa iyimserliği artırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin müzakere çağrısına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den olumlu yanıt geldi.
Savaş tüm olumsuz yönünü göstermeye başlarken, Ukrayna ve Rusya’da faaliyetleri bulunan Türk şirketleri de aldıkları kararları duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, her iki ülkeyle de ticari ilişkilerimiz olduğunu, bu nedenle ikisinden de vazgeçemeyeceğimizi söylemişti.
Mevcut durumda Ukrayna’da 700’den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiği biliniyor. Bunlardan en bilineni olan Turkcell, yüzde 100 bağlı ortaklıkları Lifecell LLC, LLC Ukr Tower ve LLC Global Bilgi şirketlerinin operasyonlarını yürütüyor. Turkcell bu sabah Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yaptığı açıklamada, gelişmelerin yakından izlendiğini ve operasyonların devam ettiğini bildirdi.
Öte yandan Ukrayna’daki faaliyetlerini durdurma kararı alan Türk şirket sayısı artıyor.
Girişim Elektrik Sanayi ve Taahhüt ve Ticaret A.Ş. dün yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Odesa şehrinde yapımı tamamlanan binanın, makine ve teçhizat yatırımların askıya alındığını bildirdi.
Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. Ukrayna’nın Çernihiv, Harkov ve Mikolayiv şehirlerinde üç bira fabrikasında, 3 bin çalışanı olduğunu belirtti. Yaşanan jeopolitik gelişmeler nedeniyle, tedbir amaçlı bu fabrikalarda üretim ve satış operasyonlarının durdurulduğu açıklandı. Rusya’daki operasyonların ise devam ettiği söylendi.
Benzer bir karar ise Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.’den geldi. “Rusya’daki iş geliştirme faaliyetlerimizin ve devam eden sözleşme görüşmelerimizin, şirketimizce tek taraflı olarak durdurulmasına karar verilmiştir.” denen açıklamanın hemen ardından, kararın 2022-2026 gelir beklentisinde değişiklik yaratmayacağı öngörüsü paylaşıldı.