Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Fransa, Trump İklim Anlaşmasını Desteklemedikçe Müzakerelere Yanaşmayacak

Başkan Donald Trump iklim anlaşmasını desteklemediği sürece Fransa, ABD ve AB arasındaki ticaret müzakerelerine karşı olduğunu söyledi.
Fransa, Trump İklim Anlaşmasını Desteklemedikçe Müzakerelere Yanaşmayacak
Yorum

Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ile sanayi malları hakkında ticari görüşmeler başlatmayı kabul etti. Buna karşın Fransa, bu karara itiraz ederken, Belçika uzak duruyor. Paris’teki endişe, ABD’nin kilit çevresel hedefleri yerine getirmeyi reddettiği halde, ticaretle ilgili herhangi bir anlaşma yapılamaması.

Fransız bir yetkili, “Fransa, Paris iklim anlaşması dışındaki ülkelerle ticaret müzakerelerinin başlatılmasına karşı çıkıyor,” dedi.

Fransa Müzakerelere Karşı ÇıkıyorYetkili, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, AB’nin en büyük ikinci ülkesinin Washington ile müzakere yapmak için neden hayır dediğini söyledi. Yetkili, “Bu bir değerler meselesi. Avrupa’nın iklimi savunmasında örnek ve sert olması gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Teneo Intelligence’daki analistler, Avrupa parlamentosu seçimlerinden sadece birkaç hafta uzakta olan Macron’un seçmenleri partisinde oy kullanmaya ikna etmesi gerektiğini söylediler. Notta, “Macron, yeni, kentsel, AB yanlısı orta sınıf seçmenlerine büyük ölçüde güveniyor… Bu seçmenler, ABD Başkanı Donald Trump’a düşünceli gerekçelerle şiddetle karşı çıkarken, çevreyi de önemsiyorlar,” dedi.

AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ise görüşmeler için ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile temas kuracağını söyledi.

Cecilia Malmström Lighthizer ile GörüşecekFransa’ya rağmen Malmström, müzakerelerin ne zaman başlayabileceği konusunu Lighthizer ile görüşeceğini belirtti. Obama başkanlığı altındaki ABD, 2016 yılında Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Anlaşmanın uzun vadeli hedefi, endüstriyelleşme öncesi döneme göre küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin olabildiğince altında tutulmasıdır.

Ancak Trump, anlaşmanın ABD için kötü olduğu görüşünde ve 2017 yılında diğer üyelere anlaşmadan çekilme niyetini bildirmişti. 2016 yılının Kasım ayında kabul edilen Paris iklim anlaşması uyarınca, bir ülke kabul edilme tarihinden üç yıl sonra anlaşmadan çekilme planını yalnızca resmi olarak ilan edebilir. Bu ise Trump’ın 2019’da resmi bildirimini göndermek zorunda kalacağı anlamına geliyor.

Resmi bildirimin ardından çıkış yürürlüğe girmeden önce bir yıl bekleme süresi var ve ABD’nin 2020’ye kadar çıkması mümkün değil.

ABD 2020'ye Kadar ÇıkamazParis iklim anlaşmasına yeniden katılım süreci ise kolay olacak ve 30 gün içinde gerçekleşebiliyor. Avrupa Siyasi Ekonomi Merkezi (ECIPE) Başkanı Fredrik Erixon, Transatlantik ticaret görüşmeleri hakkında e-posta yoluyla CNBC’ye, “Hiç kimse gelişmelerin hızlı gerçekleşmesini beklemiyor,” dedi.

Erixon, Avrupa müzakere pozisyonunun ABD’nin taleplerine uymadığı göz önüne alındığında, bu müzakerelerde ileride türbülans olacağını da belirtti. Erixon, “Pek çok ülkenin Fransa’nın ticaret müzakerelerine başlama yetkisine direnme konusunda rahat olmasının nedenin de bu olduğunu düşünmüyorum,” dedi.

Erixon, gerçekten bir anlaşmaya varılması durumunda Macron’un bunu tamamen engelleyemeyeceğini de söyledi.

Erixon Macron Engelleyemez YorumuErixon, “Yasal olarak bir ticaret anlaşmasına nitelikli çoğunluk tarafından karar verilir. Siyasi olarak, tüm üye devletler tatmin olana kadar hiçbir müzakereyi bitirmemek ilkedir,” dedi.

Gelecek görüşmelerde en büyük sorunlardan biri ise Avrupa’nın tarım ürünlerini masadan çıkarmaya karar vermesidir. Bu Trump’ın istekli olduğu konulardan birisi olarak biliniyor. Trump, Avrupalı otomobil üreticilerine gümrük vergileri koyma tehdidinde bulunurken, “Tarımsal ürünlerimizi zorlukla alıyorlar, yine de Mercedes Benz’i satabiliyorlar ve ülkemizdeki çiftlik ürünleri de dahil olmak üzere istedikleri her şeyi satabiliyorlar ve bu adil değil,” dedi.

Tarım ürünleri konusu müzakereleri etkileyecek en önemli konulardan biri olurken, Trump’ın bu konuda ihmal isteyeceği tahmin ediliyor.

Tarım Ürünleri Müzakereleri EtkileyecekWashington’daki Bruegel’da bir akademisyen olan Uri Dadush, “Fransa’nın ve diğerlerinin, Fransa’dan daha az belirgin şekilde görüldüğünü ve Ortak Tarım Politikası’nın net yararlanıcıları olan tarım ticaret reformlarının tartışılmasını veto edeceğini düşünüyorum,” dedi.

Trump, geçen yıl Avrupa çelik ve alüminyum tarifelerini artırmaya karar verdiğinde AB’yi huzursuz etti. 28 Avrupa ülkesi derhal misilleme yaparak, denim, fıstık ezmesi ve diğer Amerikan eşyalarına tarife uyguladı. AB ayrıca bu durumu Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıdı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker ise AB mallarıyla ilgili daha fazla görev yapmasını önlemek için birkaç ay sonra Washington’a gitti.

Juncker Trump ile GörüşmüştüOtoyol dışı sanayi mallarında mevcut tarifeleri sıfıra getirmek için birlikte çalışmak üzere Başkan Trump ile birlikte çalıştı. ABD’den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz almak ve standartlarını bir araya getirmenin yollarını bulmayı görüştüler.

Dadush, “Bir gün yıldızlar bir AB-ABD anlaşması için hizalanabilir, ama ne yazık ki zamanın şimdi olduğunu sanmıyorum. Eğer Trump yeniden seçilirse otomatik tarifelerle gerçek bir olasılık olan AB ve ABD arasındaki gerginliğin yeni bir şekilde yükselmesini bekliyoruz,” dedi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu