
ABD ile Güney Kore, Washington’un ülkedeki asker konuşlandırması maliyeti konusunda uzun süredir anlaşmazlık yaşıyor. 2019’un Kasım ayında iki ülke arasındaki müzakereler Trump’ın 5 milyar dolarlık talebi nedeniyle sonlandırılmış, ABD’nin talebi Güney Koreli yetkililer tarafından tepki görmüştü.
Pazartesi günü Beyaz Saray’da verdiği basın toplantısında Güney Kore olayına değinen Trump, savunma maliyeti konusunu yeniden gündeme getirmiş oldu.
İki ülke Güney Kore’de konuşlanmış 28,500 Amerikan askerinin maliyetini nasıl paylaşacaklarına dair bir anlaşmaya varma çabalarına devam ederken Trump bir kez daha Seul’un zenginliğine vurgu yaptı.
Bu maliyet paylaşım anlaşmaları 1991’den beri vardı ve sonuncusun geçerliliği 2019 yılında bitmişti.ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelen ülkesinin pandemiye ilişkin durumu hakkında açıklamalar yaparken bir gazetecinin sorusuyla Güney Kore meselesi hakkında da konuştu. Seul’un Washington’un hizmetine karşılık olarak ABD’ye mali destek sağlaması için Güney Kore ve Moom Jae-in’le görüştüğünü söyledi.
“Güney Kore çok zengin bir ulus. Televizyon setlerimizi yapıyorlar, gemiler yapıyorlar, her şeyi yapıyorlar. Ve onlara büyük kredi veriyorum. Onları onlarca yıldır savunuyoruz.”
Bununla birlikte Güney Kore’nin ABD’ye belli bir miktarda para teklif ettiğini ve kendisinin bu rakamı kabul etmediğini sözlerine ekleyerek şöyle konuştu: “Eşit ve adil davranılmalıyız. Ne olacağını söyleyemesem de bunu kısa sürede öğreneceğiz.”
İlaveten ABD’nin yaptıklarının büyük bir yüzdesini ödemesini istediklerini belirterek; “bu, onların kendi uluslarının savunmasına katkıda bulunup bulunmayacaklarının meselesi” dedi.Geçen yıldan bu yana fikir birliğine varılamayan anlaşmaya ilişkin konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper de 2019’un sonlarında Güney Kore’nin zengin bir ülke olduğunu ve ABD’ye asker konuşlandırması için daha fazla ödemesi gerektiğini savunmuştu.
Öte yandan Trump’ın yorumları, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un sağlık durumunun kritik olduğu yönündeki iddiaların hemen öncesinde geldi. Güney Kore wonu Kim Jong-un iddialarıyla dolar karşısında düşerken Trump’ın açıklamalarıyla birlikte Güney Kore varlıklarında da düşüş kaydedildi.
En dikkat çekici sıçrama Güney Kore merkezli savunma şirketi Victek’in hisselerindeki yaklaşık yüzde 24’lük yükseliş oldu.
Güney Koreli havacılık sanayi şirketi Hanwha Aerospace de yüzde 9 seviyesinde yükseldi.
Güney Kore’nin temsili borsa endeksi Kospi de değer kaybetti. Samsung, SK Hynix, Samsung Biologics, POSCO, Kia Motors gibi pek çok Güney Kore hissesinde düşüş yaşandığı görüldü.