
Kripto paraların kullanım alanı geçmiş yıllardan bu yana hızla artıyor. Bu durum ülkelerin düzenleyicilerinin piyasaya yönelik daha fazla araştırma yapmasını beraberinde getiriyor. Türkiye’nin de bir süredir kripto varlıklara yönelik düzenleme çalışmaları yürüttüğü biliniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda kripto para piyasasına yönelik düzenleme geleceğinin sinyalini vermişti. Bu açıklamanın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bir kripto varlık raporu hazırlandı.
TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı tarafından hazırlanan “Kripto Varlıklar İle İlgili Yasal Düzenlemelere İlişkin Ülke Örnekleri” adlı 68 sayfalık raporda, dünya genelindeki gelişmelere ağırlık verildi.
‘Kripto Varlıklar Her Alanda Kullanılıyor’
Milliyet’te yer alan habere göre piyasadaki büyümeye dikkat çekilen raporda, 2016 yılında kripto para piyasasının 2016’da yalnızca 13 milyar dolar seviyesinde olduğu ve bugün itibariyle 3 trilyon dolar seviyesine ulaşıldığına yer verildi. Raporda bu varlıkların son zamanlarda eğitim, sanat, alışveriş dahil olmak üzere hemen her alanda kullanıldığına dikkat çekildi.
ABD, Almanya, Japonya ve Kanada gibi bazı ülkelerin kripto varlıklara olumlu baktığına yer verilen raporda, Çin, Bolivya ve Nepal gibi bazı ülkelerin kısıtlayıcı adımlarından bahsedildi. Ülkelerin zaman içerisinde politika değişikliği yaptığının vurgulandığı açıklamada, Çin’in önceleri piyasaya olumlu yaklaştığı ve geçtiğimiz yıl pek çok faaliyeti yasakladığına yer verildi.
ABD’nin ise daha önceleri piyasaya temkinli yaklaştığı belirtilirken, son yıllarda kripto paralara en olumlu yaklaşan ülkeler arasında yer aldığı ifade edildi. Son zamanlarda piyasaya yönelik düzenleme haberleri ile gündeme gelen Rusya’nın faaliyetleri, TBMM’nin raporunda yer aldı.
Rusya Merkez Bankası ile Rusya Maliye Bakanlığı arasındaki farklı görüşlerin altının çizildiği raporda, Rusya Devlet Başkanlığı’nın kurumlar arasında uzlaşma sağlanması ve kripto teknolojisinden faydalanılması gerektiğine dair görüş bildirdiğine yer verildi.
TBMM’nin kripto para raporunda bilgi kirliliği konusuna da yer verildi. Rapora göre ana akım medya, kripto para yasaları noktasında bilgi kirliliğine yol açıyor. Küresel ölçekteki medyanın manipülasyona müsait olmasından dolayı yasal düzenlemeleri bilinçsiz bir şekilde yanlış duyurduğuna yer verildi.