Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Tayvan Türkiye ile Ticari İş Birliğini Geliştirmek İstiyor

Türkiye ile Tayvan arasında durağan giden ticari ilişkilerin geliştirilmesi adına adımlar atılması gerektiği belirtilirken, Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Yaser Cheng'den ekonomik iş birliği çağrısı geldi.
Tayvan Türkiye ile Ticari İş Birliğini Geliştirmek İstiyor
Yorum

Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Yaser Cheng, Türkiye’nin Tayvan pazarında daha çok yer almasını istedikleri yönde bir açıklamada bulundu. İki ülke arasındaki yatırım hacminin istenilen seviyede olmadığını belirten Cheng, çifte vergilendirmeyi önleyecek bir düzenleme olmadığından Tayvanlı yatırımcıların daha çok Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovekya gibi Doğu Avrupa ülkelerine yöneldiklerini belirtti.

Tayvan ile Türkiye arasında hiçbir diplomatik sorun olmamasına rağmen, ticari ilişkilerin çok düşük seviyelerde gerçekleşmesi, Tayvan’dan Türkiye’ye ekonomik iş birliği çağrısı yapılmasına neden oldu.

Türkiye’nin Tayvan’a yaptığı ihracat 2017 yılında 204,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bu rakam 2013 yılında 118,9 milyon dolar olmuştu. Söz konusu artışta özellikle otomobil ihracatının bir önceki yıla kıyasla 10 katlık bir yükselişle 58,5 milyon dolara çıkmasının payı oldu. Üretim ve ihracat kapasitesine kıyasla bu seviyelerin çok düşük olmasının ardında yatan asıl etkenin, iki ülke arasında özel ticaret anlaşmasının bulunmaması olduğu belirtiliyor. Ticari ve ekonomik ilişkilerin devlet desteği olmadan doğal seyrinde sürdüğü söylenirken, Türkiye’de 21 Tayvan kökenli firmanın bulunduğu bildirildi.

İki ülkenin özel sektör kuruluşları arasındaki ticari, kültürle ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Ankara’da Taipei Kültür Ofisi ve Taipei’de Türk Ticaret Ofisi faaliyet gösteriyor. Tayvan’daki Türk Ticaret Ofisi verilerine göre; kiraz, kayısı, üzüm, incir, portakal, limon, ayçiçeği ve zeytin yağı, fındık, ceviz, deniz ürünleri, cam, seramik, hediyelik eşya, markalı tekstil ürünleri, deri, konfeksiyon, kimyasal maddeler, bulaşık makinesi, oto yedek parçası ve aksesuarları gibi çeşitli sanayi ürünleri en çok ihracat potansiyeli olan ürünler olarak dikkat çekiyor.

Türkiye Tayvan’a; bakır, mermer, doğal taş ve demir – çelik gibi ürünler satıyor.

Bunlardan başka ahşap malzemeleri, binek araçlar, telefon cihazları ve makarna gibi bazı ürünler de ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Tayvan’dan en fazla yatırım ve ara mallarının ithal edildiği bildirilirken, 2016 yılında yaklaşık 1,6 milyar dolar, geçen sene 2 milyar dolara yakın ithalat yapıldığı öğrenildi. İthalat ürünleri arasında en fazla paya sahip olan kalemler arasında ise şu ürünler ön planda yer alıyor; demir – çelik, vida, somun, cıvata, metal işlemeye yönelik takım tezgahları, televizyon, telefon cihazları ve monitör gibi görüntü cihazları.

Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Yaser Cheng, Türkiye’nin de ürünlerini Tayvan’da tanıtmasını istediklerini dile getirdi.

Halihazırda kültür, ilaç, sağlık, tarım, akıllı şehir, bilim, teknoloji ve deniz taşımacılığı gibi birçok alanda devam eden iş birliklerinin bulunduğunu söyleyen Cheng, bundan sonraki süreçte bilişim teknolojileri, güneş enerjisi ve yeşil enerji gibi alanlarda da birlikte çalışabileceklerini ifade etti.

Tayvan’ın özellikle tarımsal ürünler ve mermer ithal edebileceğini, Türk iş insanlarının bu alanlarda yatırım yapabileceklerini, iki ülke arasında son 5 yılda somut iş birlikleri olduğunu söyledi. İstanbul’a yıllık 80 bin Tayvanlı turistin gelerek en az 250 milyon dolar döviz bıraktığını, daha fazla turist katkısı ile ülkelerimiz arasındaki ticaretin geliştirilmesi adına iyi niyetle yaklaşıldığını sözlerine ekledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu