Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Khalid Al Falih’in yerine geçirdiği oğlu Prens Abdülaziz bin Selman, OPEC ile Rusya dahil OPEC dışı müttefikler arasındaki üretimi kısma anlaşması hakkında beklentilerle uyumlu yönde konuştu.
Abu Dabi’deki 24. Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Suudi Enerji Bakanı; “Artık daha büyük bir ailemiz var ve o da OPEC plus. Çok yakında bizi bir araya getirmeye devam edecek olan sözleşmeyi kutlayacağız, yani ölüm bizi ayırana kadar” dedi.
Prens Abdülaziz’in 2016 sonunda yapılan üretim kısma anlaşmasını OPEC dışı üreticilerle görüşen ekibin bir parçası olduğu ve anlaşmanın Temmuz’da Mart 2020’ye kadar uzatıldığı hatırlatıldı.Kremlin de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın enerji bakanlığındaki değişimin ardından OPEC+ anlaşması üzerinde hiçbir etki görmediğini ve işlerin her zamanki gibi yürümesini beklediğini aktardı. Suudi Arabistan’ın OPEC+ anlaşmasının devam edeceğine dair yaklaşımı, daha önceki gibi petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Ayrıca Prens Abdülaziz, Suudi Arabistan’ın planlanmış nükleer programı için gelecekte uranyum üretimi ve zenginleştirmesine sahip olmak istediğini kaydetti. Bu konuda dikkatli bir şekilde ilerlediklerini ve ki nükleer reaktörle denediklerini bildiren Enerji Bakanı, Suudi Arabistan’ın petrol politikasında hiçbir “radikal” değişiklik olmayacağının üzerini çizdi.
Piyasayı desteklemek için daha fazla petrol üretim kesintisine ihtiyaç olup olmadığı sorulduğunda ise Abdülaziz bin Selman; “OPEC üyelerinin geri kalanından önce hareket geçmek, benim açımdan yanlış olur” dedi. Tüm bunların yanı sıra Uluslararası Enerji Ajansı’nın petrol talebinin yavaşladığına dair öngörülerine atıfta bulunarak; “pazarın şu anda olumsuz görüşlerden kaynaklanan olumsuz duyarlılık tarafından yönlendirildiğini düşünüyorum ancak talebin etkilendiğine inanmıyorum” dedi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.