
Berat Albayrak’ın açıklamalarının ardından hafta ortası ticaret gelişmelerine bakalım. Türk varlıkları değer kaybediyor demeden önce dünya genelindeki görüntünün negatif yönlü seyrini ele almakta fayda olacaktır.
Wall Street endekslerindeki görüntü %0.60 civarındaki değer kayıplarının kaydedildiği Salı günü son işlemleri ile gözlenirken; Asya tarafında Nikkei 225 ve Hang Seng kayıp kanadını oynadı. KOSPI ve SSEC ise %0.15 civarında kazanıma gitti.
Küresel risk iştahı, ABD’nin AB’ye yönelik 11 milyar dolar civarındaki ek tarifeler gündemi ile sinyallerini değiştirmişe benziyor. 1.280 ile 1.300 $ bandı arası git gel yapan XAU/USD (Ons Altın) 1.304 $ seviyelerindeki anlık verisinden ticaret görürken, dün 1.306 $ seviyelerine ulaşmıştı.
Dünya Genelindeki Zayıf Hareket
Dünya genelinde geçtiğimiz günlerde ele aldığımız küresel risk iştahının kabarması ve ciddi alım seferleri ile yükselen endeksler dikkat çekici bir hal almıştı. Öyle ki geçtiğimiz yıl dot-com senaryosunu akıllara getiren New York endeksleri bugünlerde de yatırımcıların teknoloji ve bilgi teknolojileri hisse senetlerine geri dönmesi ile yeniden gündeme geldi.
Yine geçtiğimiz yılın son 3 aylık endeks performansında özellikle teknoloji gruplarında ABD borsalarının yüksek kırılganlıkta olduğunu gözlemlemiş ve bundan kaçan yatırımcıların da dünya genelinde en değerli şirket ünvanları taşıyan (Apple, Microsoft gibi) firmaların hisse senetlerinin maruz kaldığı yoğun satışlar ile bu ünvanlarını yer yer kaybettiklerine şahit olmuştuk.

Geri dönen yatırımcı; yani görece riski az varlıklar (tahvil gibi) kanadından, teknoloji grubundaki yükselen momentumun cazibesinde çıkışlar gerçekleştirmiş ve yine teknoloji hisse senetlerine girişler sağlamıştı. Şirketler yer yer ünvanlarına yeniden kavuştu. Düşüşün ardından düşüş başlayan seviyelere yeniden ulaşıldı.
Politika Baskısındaki Finansal Hareket
İngiltere Avrupa tarafında öne çıkan gelişme Brexit. ABD ve Çin’de anlaşmaya dair adımlar ya da olumsuzluk beklentileri. Türkiye’de seçim gündeminin ardından, belirsizlikler derken dünya genelinde ekonomik zayıflama işaretleri veren raporlar.
Yazmıştım bir o yana gittik bir bu yana… Borsa İstanbul yön belirleyebilecek mi derken 96 bin üzeri görünüm güzel olur senaryoları çizdiğimiz gün endeks 99 bin üzerinden gün sonu vermişti. Geçtiğimiz Perşembe’den bahsediyorum elbette. Aynı zamanda Cuma günkü seyrin beklentiler dahilinde olması ile Pazartesi günü yüksek performansları da eklemiştim.
Seçimi tahmin etti anket şirketleri, yorumcular yorumladı tabi ancak nerden bilebilirdik geçersiz oylar gündemini, yeniden sayımları, seçimin bazı iller için tekrarlanma gündemi… Belirsizlik sardı yine finansalları. BIST 100 ne zaman ayağa kalksa ya iç siyasetten bir tokmak yiyor ya da küresel piyasaların satış dalgasından.
Endekstir iner de çıkar da. Hemfikir olduğumuz özel payda bu olsa gerek. Aynı zamanda yine paylaştığımız ortak payda da piyasa kırılganlığı ve yüksek volatilite olacaktır eminim. Swap sonrası kan içinde kalan BIST bayırı risk iştahını arkasına aldı ve yüzünü yukarı kaldırdı derken bir tokmak daha, bir kanama daha…
BIST 100 Teknik Analizi
Öncelikle Borsa İstanbul denemeler yapıyor. Bu tarafından bakarsak endeks yatırımcısının girişler için fırsat gördüğü verilerin olması pozitif olarak değerlendirilebilir. Lakin baskıcı bir belirsizlik yabancı yatırımcıyı çekindirmiyor da değil. USD/TRY’nin altını körüklemiyorda değil neticede.
100 bin puan seviyesinin ciddi bir önemi var şu günlerde. Özellikle psikolojik değil teknik taraftan da 100K civarında git gelleri ile sıkışma eğilimindeki bir grafik. 100.000 aşılırsa güzel görüntüden bahsetmeye daha yakın olabiliriz ancak bu seviyenin yakalanmaması halinde geri çekilmelere de hazırlıklı olmakta fayda görüyorum.
98.120 puan seviyelerinden Borsa İstanbul 100 endeksini değerlendirebiliriz. Noktanın aşağısında salınacak grafiklerin açtığı makas bize ayı yönünü; yukarısında açılacak makas ise boğa yönünü ifade edebilir. Bugün küresel duruma paralel BIST 100 yönü aşağı açtı ve seyir korunuyor.
Ayı ve Boğa Taraflı Rakamlar
O halde ayı tarafındaki seviyelere bir bakalım. 97.500 noktasında yorumlayabileceğimiz ilk destek bizler için teknik açıdan önem arz etmekte. Aynı zamanda bir eşik niteliği taşıyan bu seviyenin kırılması halinde 96.750 seviyesinde yorumlanabilecek ikinci destek takip edilebilir.
Yukarı yöndeki hareketlenmede ise 630 puana tekabül eden bir primlenmenin görümlesi halinde karşılaşılabilecek 98.750 noktası olası ilk direnç olabilir. Boğa tarafındaki hareketin katılaşması halinde 99.370 direnci de bir üstteki ikinci direnç niteliği taşıyor.
BIST Endeksleri ve Vadeli Endeks Opsiyonu Ne Halde?
Borsa İstanbul Bankalar Endeksi (XBANK) %0.35 civarında geri çekilmesi ile 131.200 puandan kaydediliyor. Endeks açısından 130K’nın önemi büyük. XBANK üzerinde 14 günlük periyotta çalıştırdığımız RSI indikatörü 49 seviyeside grafikleniyor ve nötr bir sinyal veriyor.
XUSIN yani BIST Sanayi Endeksi bugün %0.5 seviyesinde bir değer kaybı gösterirken 117.155 puandan grafikleniyor. Endeks için geçtiğimiz (swap savaşları dönemi) günlerde 110-109K seviyelerinde aşağı yönde güncellenen dipler kaydetmiştik.
F_XU0300419 iş kodlu Nisan vade endeks kontratında Pazartesi hareketi bir alım fırsatı çatısı altında, Salı performansı ise karların realizasyonunda değerlendirilmişti. Değerlendirildi ise güzel bir getiri kaldıraçlı piyasada değerinin misli olarak dönüş sağlamıştı. Bugün kontrat %0.38 daralma ile 124.375 seviyesinden işlem almaya devam ediyor.
XBANK ve XUSIN Hareketi “U” Dönüşü Yaptı
Geçen hafta Perşembe demiştim. O Perşembe öncesi Çarşamba günü endeks genelindeki değerlenme; XBANK ve XUSIN’in paralel hareketi ile gerçekleşmişti. Şu günlerde ise %0.5 civarında negatif yönde hareketlenen XBANK ve XUASIN endekslerinin paralelliği genel duruşta kayıpların yolunu açıyor.
Düşüş tarafına kaynak olabilecek maddeleri de ala aldığım gibi özellikle takip edilmesi gereken durumun önce USD/TRY‘de yönün belli oluşu ve seçim belirsizliğinin giderilmiş olması ve ardından dünya genelindeki yeniden canlanan risk iştahı olabileceğini düşünebiliriz.
Bu senaryoların gerçekleşmesi halinde ise 100 bin seviyesini aşmakta zorlanmayacak olan Borsa İstanbul 100 edeksinde 91K civarından fırsat görüp uzun pozisyon açan yatırımcının kar realizasyonları gerçekleşecektir.
Yani bir düzeltme olması yüksek ihtimalde ele alınabilir, ancak TL ve küresel seyrin senaryo dahilinde istikrarı düzeltmelerin ardından yeniden üst taraflı noktaları karşımıza getirebilir.