
Rusya’ya yönelik yaptırımlara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Belçika Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada 21 Rus diplomatının casusluk yaptıkları ve güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle, sınır dışı edilmesine karar verdi.
Hollanda Dışişleri Bakanlığı da 17 Rus istihbarat ajanının sınır dışı edildiğini bildirdi. Rusya Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ve sınır dışı hakkında bilgi verildiği söylendi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova ise konuya ilişkin açıklama yaptı. Belçika’nın 21 Rus diplomatın ülkeden sınır dışı etmesini Rusya ile diplomatik ilişkilerin temellerine yönelik hedeflenmiş bir darbe olarak algıladıklarını söyledi.
Hollanda’nın 17 diplomatı istenmeyen kişi olarak ilan etmesini de dostane olmayan adım olarak nitelendirdi. Bunun Lahey’in Rusya ile normal diplomatik iletişim kanallarını sürdürme konusundaki ilgisizliğinin kanıtı olduğunu ifade etti. Hollanda’nın Rus Büyükelçiliği’ne karşı aldığı karar ile sınırı aştıklarını ve sonuçlarından sorumlu olduklarını ifade etti.
Zakharova, ayrıca yaptığı basın toplantısında Rus ordusunun sivil kayıplarını önlemek için her şeyi yaptığını, Rusya topraklarına geçen siviller için 9 bin 500 geçici konaklama yeri olduğunu açıkladı.
2 Mart’tan itibaren 5 bin tondan fazla insani yardımın teslim edildiğini belirten Zakharova, “Ukrayna vatandaşlarının acil insani yardıma ihtiyacı olmasına rağmen, Batılı ülkeler Ukrayna’ya barışçıl kargo değil her türlü silah tedarikini artırıyor. Bunlar arasında küçük silahlar, tanksavar güdümlü füzeler, tanksavar füze sistemleri, taşınabilir hava savunma sistemleri, mühimmat ve teçhizat bulunmaktadır.” dedi.