Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Reel Kesim Güven Endeksi Mart’ta 7,2 Puan Azalarak 99,7’ye Geriledi

TCMB tarafından açıklanan verilere göre reel kesim güven endeksi yılın üçüncü ayında 99,7 seviyesine indi.
Reel Kesim Güven Endeksi Mart’ta 7,2 Puan Azalarak 99,7’ye Geriledi
Son Güncelleme: 
Yorum

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi Mart 2020 sonuçlarını açıkladı. 1804  işyerinin yanıtlarını ağırlıklandırılmasıyla hesaplanan reel kesim güven endeksi (RKGE) Mart’ta bir önceki aya göre 7,2 puan azalarak 99,7 seviyesinde kaydedildi.

Mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Öte yandan gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi negatif etkileyen parametreler oldu.

Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) aylık bazda 8,1 puan azalarak 98,6’ya indi.

RKGE-MA Mart VerileriSon üç aydaki değişime bakıldığında üretim hacminde ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözlendi. İç piyasa siparişlerinde düşüş bildirenler yerine artış bildirenlere bıraktı.

Söz konusu dönemde mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerde artış oldu. Diğer taraftan mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerde zayıflama kaydedildi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla kötümser olduğunu bildirenlerin oranı %20,9’a yükseldi.

İYA Gelişmeleri Mart Sonuçlarıİyimser olanların oranı %8,8, aynı kaldığını düşünenlerin ise %70,3 olarak gerçekleşti. Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelere baktığımızda; üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler yerini azalış bekleyenlere bıraktı. Yine söz konusu döneme ilişkin istihdamda artış yönlü beklentilerin zayıflamaya devam ettiği gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıfladı. Gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan durumda ise artış oldu. Bu dönem için satış fiyatı artış beklentilerinin zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi beklentisi bir önceki aya göre 0,1 puan artarak %13,2 seviyesinde kaydedildi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu