
Haftanın üçüncü işlem gününde Türkiye’de yakından takip edilecek olan, 14:00’da açıklanması planlanan PPK kararı öne çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası enflasyon kanadında katı düşüşler serisinin sürmesi ile güven tahsis edecek bir enflasyon seviyesine gelene kadar sergilediği sıkı para politikası seyrini sürdürebilir.
Saat 14:00’da açıklanacak olan toplantı sonuçlarında, piyasa tarafı son günlerde olası bir indirim gündeminden dolayı dolar tarafında alımını artırmıştı. Kurul açıklamasından gelecek olası bir faiz indirimi, döviz kurunda sert bir yükselişe yol açabilir. Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi (XBANK) bileşenlerinde rölatif bir baskı da oluşabilir.
Finansal argümanların ivmelenme öncüsü olduğunu aylardır gözlemliyoruz. Aşağı çekilmeler de de bu öncülük sıfatını koruyan bankacılık hisse senetlerinde (12 bileşenden oluşan XBANK 138.808 puan) faiz kararında indirime gidilmesi ile dövizin yükselmesinden kaynaklı bir baskı karşımıza çıkabilir. Bu senaryoda ise XBANK’ta 135 bin seviyesi gözlenebilir. Yoğun bir kayıp halinde BIST Sanayi Endeksi (XUSIN 123.547 puan) üzerinde de bir satış dalgası görülebilir.
Güçlenen Bir DXY Karşımızda
ABD Dolar Endeksi (DXY) son günlerdeki yükselişine devam etmekte. 96,88 seviyesine yükselen endeks, geçtiğimiz hafta 95,96 seviyesine gerilemişti ve bu hareket daha önceki hafta kaydedilen 97,16 tepesinden başlayan çekilmenin son bulduğu (son haftaların dibi) nokta olmuştu.
Türk lirası dolar karşısında dip seviyelerini yukarı yönde güncellemeye devam ediyor. Daha önceki yazılarımda da, S-400 gündemi ve olası faiz indirimi gündemlerinin baskısında kalan USD/TRY kuru için psikolojik, teknik ve politik ışıklarda değerlendirmeler yapmıştım. 5,33 üzerinde kalan kur, 5,37 deşiğini atladı ve 5,40 seviyesinde bulunan olası direnci test etmişti. Lakin test aşaması zayıfladı ve 5,36 5,39 bandında dalgalanan grafikler görüyoruz.
Karar Türk Varlıklarını Etkileyecek
PPK’dan çıkacak faizlerde değişikliğe gidilmemesi kararını yüksek ihtimalde ele alabiliriz. (Ancak resmi açıklamayı beklemekteyiz.) Bu senaryoda ise küresel piyasalarda gözlenen risk iştahındaki seyiri Türk varlıklarının destekçisi olarak yeniden ele alabiliriz. ABD finansallarında haftanın ilk günü sert kayıplar karşılamıştık ve ikinci işlem gününde ilk güne kıyasla daha yumuşak kayıplar kaydettik.
Asya tarafında Şanghay Kompoziti hala primleniyor ve değişimi %1.57 olarak gözleniyor. Ticaret görüşmelerindeki (ABD-Çin) beklentiyi fiyatladığına inandığımız endeks iyi bir performansta ancak görüşmelerden henüz bir resmi açıklama gelmemiş olması ve sürecin uzaması da yatırımcı tarafında tedirginliği artıran bir etmen olarak değerlendirilebilir.
PPK Kararlarına Dair Senaryolar ve Sonuçları
PPK faiz indirimine giderse geçtiğimiz günlerde karşılaştığımız 5,40 direncinin kırılma ihtimali yükseliyor. 5,42 ve üzerinde 5,45 seviyeleri takip edilebilir. Ancak değerlenmenin artması ve hisse senetlerinde değer kayıplarının artması halinde 5,54 ve 5,62 seviyeleri ile karşılaşılma ihtimali artabilir. TCMB istatistiklerine de bakıldığında hanehalkı döviz mevduatlarında devam eden artış 24 haftalık bir dizide.
Faizlerin sabit tutulduğu senaryoda ise ABD doları Tür lirası karşısında değer kaybı ile sahneye çıkabilir. Dünya genelinde güçlenme gösteren dolar (DXY ile teyit edilene göre) 5,37-5,36 seviyesini olası bir destek olarak kullanabilir ancak desteğin güçlü kalabileceğine inanmıyoruz. 5,30 seviyelerinin altında karşımıza çıkabilecek seviyelerde ise 5,22 önem arz edebilir.