Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

OECD: Bu Yıl Dünya Ekonomisi %4,2, Türkiye %1,3 Oranında Daralacak

Son yayımladığı raporda artan coronavirüs vakalarına dikkat çeken OECD, küresel ekonominin bu yıl küçüldükten sonra 2021’de %4,2 büyümesini bekliyor.
OECD: Bu Yıl Dünya Ekonomisi %4,2, Türkiye %1,3 Oranında Daralacak
Son Güncelleme: 
Yorum

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) son yayımladığı ekonomik görünüm raporunda, küresel ekonominin bu yıl %4,2 oranında düşüş göstermesinin ardından, gelecek yıl aynı oranda büyümesini bekliyor. Raporda Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılası için beklenen 2021 öngörüsü de pozitif oldu.

Ekonomik toparlanmanın en fazla olduğu ülkeler, salgını kontrol altına almayı başaran Asya ülkeleri olacak.
Küresel Ekonomi %4,2 Küçülecek
Kaynak: OECD

Yapılan açıklamada son dönemde hız kazanan aşı çalışmalarının sağlık alanında güveni artırıp, ekonomiyi güçlendirmeye yardımcı olacağı aktarıldı. Aşı uygulanmaya başlanıp, güvenilir olduğu kesinleşirse iyileşmenin de artacağı söylendi.

Fakat diğer yandan devan eden belirsizliklerin risk unsuru olmayı sürdürdüğü aktarıldı. Dünya ekonomisinin önümüzdeki yıl büyümeye geçmesi beklenen rapor metninde, yine de salgın öncesi seviyenin çok altında kalacağına dikkat çekildi.

Raporda Türkiye ekonomisinin 2020 yılında artan vakalar ve uygulanan mali politikalarla %1,3 oranında daralacağı tahmin edildi.
Türkiye Ekonomisi için Beklenti
Kaynak: OECD

OECD, salgında ikinci dalganın yaşanmasının, cari açık ve enflasyondaki yükselişle Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçmek için politika desteğinin küçültülmesinin Türk ekonomisini olumsuz etkilediği belirtildi. Bu sebeple yıl sonunda daralma, önümüzdeki yıldan itibaren ise toparlanma beklendiği açıklandı.

Yapılan açıklamada cari açığın çok yüksek seyretmesinin ve Türkiye’nin risk priminin yüksek olmasının döviz kurunu etkilediği ifade edildi. Ancak son dönemde uygulanan politika tedbirlerinin uluslararası arenada güveni yükseltmeye ve toparlanmayı desteklemeye yardımcı olacağı aktarıldı.

Artan vakalara dair endişeli yorumda bulunulan raporda Türkiye’nin karantina uygulamalarına ve ek kapatmaya ihtiyaç duyacağına dikkat çekildi. Şeffaflık prensibinin uygulanmasının mali, bütçesel ve finans politikalarında uluslararası güvenin iyileşmesine yardımcı olacağının altı çizildi.

Enflasyon tahmini %12 olarak sabit bırakılırken, 2021 yılında %11,9 ve 2022’de %9,5 oranında gerçekleştiği gerçekleşeceği öngörüldü. İşsizliğin artmasının beklendiği OECD raporunda bu yıl için %12,5 oranında gelmesi bekleniyor. 2021’de Türkiye’deki işsizliğin %14,81, sonraki yıl ise %15,3’e yükseleceği öngörülüyor.

JP Morgan ise Türkiye ekonomisinin 2020 yılını %0,7 büyümeyle kapatmasını bekliyor.
Türkiye GSYİH
Kaynak: TÜİK

Dün açıklanan verilere göre Türkiye’nin GSYİH’si yılın üçüncü çeyreğinde beklentinin üzerinde gelerek, %6,7 büyüdü. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin OECD içinde büyüme gösteren tek ülke olduğunu söyledi. Bundan sonraki süreçte de dengeli ve istihdam oluşturan bir büyüme ve kalkınma süreci hedeflediklerini dile getirdi.

Yatırım bankası JP Morgan, Türkiye ekonomisinin son çeyrekte %2 daralacağını düşünüyor. Söz konusu beklentinin ise TCMB’nin uyguladığı parasal sıkılaştırma ve kredi büyümesindeki yavaşlamadan kaynaklanacağı ifade edildi.

Salgını durdurmak amacıyla uygulanan kısıtlamaların da büyümeyi olumsuz etkileyeceği aktarıldı. Türkiye’nin 2020’yi pozitif kapatan birkaç ülkeden biri olmasını bekleyen banka analistleri, Nisan ayından itibaren parasal sıkılaştırmanın gevşetilmesini bekliyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu