
Her ay Türk-İş tarafından yapılan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Mayıs ayı sonuçları açıklandı. Araştırma, çalışanların geçim koşullarını ortaya çıkarmak vee temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine etkilerini saptamak amacıyla gerçekleştirildi.
Türk-İş’in yürüttüğü araştırmaların sonucunda, Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2124 lira ve yoksulluk sınırının ise 6918 lira olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz ay ise Türk-İş gıda fiyatlarına önceki aya göre gelen %4,61’lik artışın etkisiyle dört kişilik ailenin açlık sınırı 2107 lira olarak açıklamıştı. Yoksulluk sınırı ise 6.862,82 TL idi.
Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre %0,81 artmış durumda. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış ise %25,97 oldu.Açlık sınırı 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için gerekli gıda harcaması tutarını ifade ediyor. Buna karşın yoksulluk sınırı ise gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarını yansıtıyor.
Araştırmaların sonucuna göre bu ay en fazla fiyatı artan gıdalar süt ve peynir oldu. Bunun yanında önceki ay kuşbaşı et fiyatı artarken, kıyma fiyatı sabit kalmıştı. Bu ay ise kuşbaşı fiyatı sabit kalırken, kıyma fiyatında artış gözlendi.
Tavuk fiyatlarındaki artış bu ay da devam etti. Ciğer fiyatındaki düşüş haricinde, sakatat fiyatları sabit kaldı. Yumurta fiyatında ise düşüş meydana geldi. Bakliyat ürünlerinde bu ay etiketlerde yapılan ayarlamalar ortalamayı az da olsa düşürdü.
Sebze ve meyvelerin ortalama kilogram fiyatları Mayıs ayında önceki aya göre %5,26 arttı ve 7 lira 81 kuruşa ulaştı.Bunlarla birlikte kuru soğan, domates, yeşil biber, patlıcan, fasulye gibi sebzeler fiyatı gerileyenler arasında oldu. Limon fiyatı yükselirken, bamya ise tezgahlarda görünmeye başladı. Limon aynı zamanda Ramazan’da fiyatı en çok artan ürün olmuştu. Un, makarna, irmik, pirinç ve bulgur fiyatı sabit kalırken; tereyağı fiyatında ‘”ayarlama” görüldü. Margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı da değişmedi.
Diğer bir yandan zeytin fiyatlarının (yeşil ve siyah zeytin ortalaması olarak) bu ay arttığı görüldü. Yağlı tohum ürünlerinden fındık fiyatı arttı, fıstık ise geriledi. Diğerlerinde bir değişim olmadı. Baharat fiyatı bu ay yine sabit kaldı. Şeker, bal, reçel, pekmez, salça ve tuz fiyatı sabitken, çay ve ıhlamur fiyatında da değişikliğe rastlanmadı.