
Yılın ikinci çeyrekte ekonomisinde rekor daralma bildiren Malezya, üçüncü çeyrekte düşüşü kısmen toparlamıştı. Eylül çeyreğindeki toparlanma ve aşı gelişmeleri iyimserlik yaratsa da Covid cephesindeki yeniden alevlenmeler beklentileri gölgeledi. Bugün açıklanan veriler de Malezya’daki işsizlik oranının COVID-19 pandemisinin neden olduğu şiddetli etkinin ortasında, bir önceki yılın aynı ayındaki yüzde 3,2’den Ekim’de yüzde 4,7’ye çıktığını gösterdi.
İşsiz sayısı bir önceki yıla göre yüzde 46,1 artarak 748,2 bin olurken, istihdam yüzde 0,4 azalarak 15,21 milyon oldu. Bu arada işgücü yüzde 1,1 artarak 15,96 milyon oldu. Eylül 2020’deki işsizlik oranı ise yüzde 4,6 olarak gerçekleşmişti. Malezya işsizlik oranı Haziran 2020’den bu yana art arda dört ay boyunca düşüş trendi kaydettikten sonra Eylül’e göre Ekim’de 0,1 puan artışla %4,7’ye çıktı.
Ülkenin istatistik dairesi DOSM’nin Baş İstatistikçisi Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, Ekim ayında işgücünün hem çalışan hem de işsiz sayısındaki artışa bağlı olarak daha yavaş bir şekilde toparlandığını söyledi.
Sonuçta eyaletlerin çoğu, 14 Ekim 2020’de geçerli olmak üzere koşullu hareket kontrol emrini (CMCO) uyguladığından, endüstriyel ve ticari faaliyetler, sıkı standart işletim prosedürlerine uyarak faaliyetlerine devam etti.
Dolayısıyla, Ekim ayında yüzde 65,3’e yükselen istihdam-nüfus oranının göstergesiyle yansıtıldığı üzere işgücü piyasası mütevazı durumda kaldı. Baş İstatistikçi açıklamasında ayrıca Ekim’den bu yana artan sayıda yeni Covid-19 vakasıyla birlikte, işgücü piyasasının belirsizliklerle karşılaşmaya devam edeceğini belirtti.
Bununla birlikte hareket kontrol emrinin 7 Aralık’tan itibaren aşamalı olarak kaldırılmasıyla ekonomik sektörlerin artan talebin ardından ivme kazanacağını ve bunun da işletmeleri iş fırsatlarını korumaya ve hatta artırmaya teşvik edeceğini ekledi.
Sanayi üretimi verilerini de açıklayan DOSM, Malezya’da sanayi üretiminin beklentilerle uyumlu olarak bir önceki aya göre %1 arttıktan sonra Ekim’de yıllık bazda %0,5 düştüğünü bildirdi.
Baş İstatistikçi Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin düşüşün madencilik endeksindeki yüzde 10,6’lık önemli gerilemeden kaynaklandığını söyledi. Bu, koronavirüs pandemisinin ortasında Haziran ayından bu yana endüstriyel üretimdeki ilk düşüş olurken madencilik üretimi Eylül’deki yüzde 9,6’ya kıyasla yüzde 10,6 ile daha hızlı daraldı.
Buna ek olarak, imalat faaliyeti yüzde 4,3’e karşı yüzde 2,4’le daha yumuşak daraldı. Ilımlı düşüş; elektrikli ve elektronik ürünler (yüzde 8,1), ulaşım araçları ve diğer imalatçılar (yüzde 3,5) ve petrol, kimya, kauçuk ve plastik ürünler (yüzde 1,7) tarafından yönlendirildi. Buna karşılık, elektrik üretimi önceki ay yüzde 2,1’lik düşüşün ardından yüzde 1 arttı.