Yayınlanan yeni bir rapor; Londra’nın geçen yıl tüm şehirlerden daha fazla bireysel yabancı yatırım projesi aldığını ve Singapur’un 2017’de küresel yatırımcılardan en değerli yatırımları aldığını gösterdi. Londra’nın finansal hizmetler sektörünün geçtiğimiz yıl diğer tüm küresel rakiplerinden daha fazla yabancı yatırım alması dikkat çekerken, araştırmacı Londra yatırımlarının devam edebilmesi için bir Brexit anlaşmasının hayati olduğunu açıkladı.
Şehrin yönetim kurulu City of London Corporation tarafından dün yayınlanan raporda, Londra’nın 2017 yılında New York ve Frankfurt’un aldığı yatırımın iki katına çıkarak 55 doğrudan yabancı yatırım projesi garantilediği kaydedildi. Nitekim Dublin 26, Frankfurt 24 ve New York 20 doğrudan yatırım projesi aldı. Bu noktada doğrudan yabancı yatırımın, genellikle yabancı yatırımcının çoğunluk mülkiyetini garantilediği yeni veya mevcut bir yurtdışı projesine yatırım yapması anlamına geldiği hatırlatıldı.
Brexit belirsizliğine rağmen Londra’nın değerlendirilen dokuz finans merkezinin toplam doğrudan yabancı yatırımlarının yüzde 28’ini çekmesi yankı uyandırdı.Söz konusu diğer finans merkezlerinin de Londra, Dublin, Frankfurt, Hong Kong, Lüksemburg, New York, Paris, Singapur ve Tokyo olduğu bilgisi verildi. Ne var ki Londra’nın finansal hizmetler sektörüne geçen yıl yapılan doğrudan yabancı yatırımın toplam değeri 4.23 milyar sterlin (5.54 milyar dolar) olduğundan bu durum şehri Singapur’un arkasına ikinci sıraya yerleştirdi.
Öte yandan, Hong Kong’un finansal hizmetleri 3.37 milyar sterlin yatırım alırken New York’unki 0.71 milyar sterlin olarak şehri Tokyo, Dublin ve Paris’in arkasına yerleştirdi. Bu arada, Birleşik Krallık çapındaki finansal hizmetlerin 2013 ile 2017 yılları arasında 8.6 milyar sterlin değerinde deniz aşırı yatırımları güvence altına aldığı aktarıldı.
Londra’nın yerel otoritesi City of London Corporation’ın Politika Başkanı Catherine McGuinness de İngiltere’nin finans bölgesinin yabancı yatırımcılar için bir nevi mıknatıs olduğunu söyledi. Ayriyeten Catherine McGuinness Çarşamba günkü açıklamasında; “İngiltere, finansal hizmetler ihraç ederken dünyaya öncülük ediyor ve bizim yatırımcılara hitap eden bir dizi güçlü yanlarımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Ancak McGuinness bu pozisyonun daimi olamayacağı ihtimalini de kabul ederek yabancı yatırım akışlarının hızla değişebildiğini, dolayısıyla sektör için güven ve netlik sağlayan pozitif bir Brexit anlaşmasını güvence altına almaları gerektiğini söyledi.
Öte yandan; Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanlığı’nın (Department for International Trade) Haziran ayında daha geniş olan İngiltere ekonomisine yapılan yabancı yatırımların 2016-17 ile 2017-18 yılları arasında yüzde 9 düştüğünü gösteren rakamlar yayınlamıştı. Yeni yatırımların yüzde 5 azaldığı, birleşme ve satın almaların yüzde 13 düştüğü kaydedilmişti. Departmanın raporuna göre İngiltere’nin en büyük denizaşırı yatırımcısı ABD idi.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.