
Çin Halk Cumhuriyeti’nin Başkan Yardımcısı olan Liu He, Çinli düzenleyiciler ekonomiye destek vermesi ve finansal sistemde bol likidite sağlaması gerektiğini söyledi. Perşembe günü yaptığı açıklamada, Pekin’in yakında ABD’nin artan ticari baskılar karşısında büyümeyi desteklemek için daha fazla politika yayınlayacağını öne sürdüğünü de belirtti.
Liu, Şanghay’daki bir mali forumda, Pekin’in çok sayıda politika aracına sahip ve çeşitli zorluklarla başa çıkabileceğini söyledi.Geçen yıldan bu yana sağlanan destek önlemlerine ve politiğkadaki hafiflemeye rağmen, Çin’in soğuyan ekonomisi hala sağlam temellere dönmekte güçlük çekiyor. Ayrıca ABD-Çin gerginliklerinde geçen ayki ani yükseliş bir küresel durgunluk sinyali veriyor.
Liu’nun yorumları, Çin’in kredi büyümesinin Mayıs ayında beklenenden zayıf olduğunu göstermesinin ardından, parasal gevşemenin gerekli olduğu piyasa beklentilerini güçlendiriyor. Fabrika faaliyeti de Mayıs ayında daralırken, ithalat neredeyse üç yılın en fazla düşüşünü gösterdi. Bu durum ise yumuşak talebi vurguladı.
Liu, hükümetin reformları teşvik etmek ve açılması için daha güçlü tedbirler alacağını dile getirdi.ABD-Çin’in baş müzakerecisi olan Liu, “Şu anda bazı dış baskılarımız var, ancak bu dış baskılar yenilikçiliğe olan güvenimizi arttırmamıza ve yüksek hızlı gelişme hızını artırmamıza yardımcı olacak,” ifadelerini kullandı. Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang ise geçen hafta ticaret savaşı kötüleştiğinde politika düzenlemeleri yapmak için muazzam bir oda bulunduğunu söyledi.
Yi, “Faiz oranlarında bol miktarda yer var, zorunlu karşılık oranında ve ayrıca mali, para politikası araç seti için bol miktarda yerimiz var. Bence ayarlama odası muazzam,” dedi. Perşembe günü China Daily, ekonomistleri öne sürerek Çin’in ticari gerilimlerin yükselmesi durumunda aşağı yönlü risklere karşı koymak için faiz oranlarında ya da rezerv oranı gerekliliklerinde kesintiler de dahil olmak üzere önümüzdeki haftalarda para ve kredi arzını ayarlamasının beklendiğini yazdı.
Bankaların rezerv gereksimin oranlarında özellikle geçen ay yaşanan ticari gerginlik sonrasında daha fazla indirim yapılması bekleniyordu.Geçen ay her iki taraf da birbirlerinin mallarına vergi uyguladı ve Washington daha fazla gümrük vergisi tehdidinde bulundu. Mayıs ayında Çin Halk Bankası, küçük ve özel şirketler için finansman maliyetlerini azaltmak için bölgesel bankaların rezerv gereksinimlerinde üç aşamalı bir kesim yapıldığını açıklayarak, kredi büyümesini ve ticari faaliyetlerini artırma çabalarını destekledi.
2018 yılının başından beri bankaların rezerv gereksinim oranları, altı kere düşürüldü. Ancak önceki gerilemelerin aksine merkez bankası, şimdiye kadar gösterge faiz oranlarını düşürmekte isteksiz davrandı. Analistler, böyle bir hareketin geçmiş teşvik alanlarından kalan borcu artırma riskiyle sonuçlanabileceği endişeleri nedeniyle daha agresif tedbirler alındığına inanıyorlar.
Daha güçlü bir gevşemenin, sermaye çıkışlarını tetikleyebileceği ve Çin yuanı üzerindeki baskıyı artırabileceği tahmin ediliyor.Yuan, geçen ay yaşanan ticari gerginliklerden bu yana dolar karşısında yüzde 3 civarında bir düşüş kaydetti. Bugün ise USD/CNH paritesi, yüzde 0,09 oranında artıda 6,9350 seviyesinde seyrediyor.
Kaynaklar, Reuters’e verdiği demeçte, Şubat ayında PBOC’nin son bir çare olarak belirlenen bir gösterge oranı olduğunu belirtti. Ancak bazı analistler, ticaret anlaşmazlığının kontrolden çıkması, FED’in faiz indirimine başlaması ve PBOC’ye manevra için daha fazla yer açması durumunda bir veya daha fazla kesintinin muhtemel olduğunu düşünüyor.
Uzmanlardan alıntı yapan China Daily, finansal kurumların Haziran’da daha sıkı likidite ile karşı karşıya olduğunu belirtti.Aynı zamanda, yetkililerin ekonomik büyüme hedeflerine ulaşmak için daha hızlı kredi büyümesini teşvik etmek istediklerini söyledi. Pekin, bu yıl için yüzde 6 ila 6,5 oranında bir büyüme hedefi belirledi. 2018 yılında ise yaklaşık 30 yılın en yavaş büyümesi olan yüzde 6,6 oranında büyüdü.
Bank of America Merrill Lynch analistleri, Çin’in GSYİH büyümesinin bu yıl yüzde 5,8 olacağını tahmin ediyorlar. Eğer ticaret savaşı yoğunlaşırsa bu durumda 2020 yılında yüzde 5,6’ya kadar inen bir büyümenin gerçekleşebileceği yorumunda bulunuyorlar.