
Çin hükümetinin 3.5 trilyon dolar değer kaybeden piyasayı desteklemeye başlaması ile Çin hisse senetlerinde düşüş yaşandı. Çin’de hisse senedi piyasasının resmi desteğe bağlı olduğu gerçeği Pazartesi günü netlik kazandı. Geçtiğimiz günlerde devlet desteğinin geri çekildiği söylentileri çıkması ile hisse senetlerinde 2007 yılından beri en büyük düşüş yaşandı.
Çin hükümeti bu hafta yaptığı duyuruda, piyasalara yapılan desteğin geri çekilmeyeceğini açıkladı. Çin’in menkul kıymet regülatörü tarafından dün yapılan açıklamada Pazartesi görülen satış dalgasının inceldiği, Şanghay Endeksi’nin ise 8 yılın en büyük kaybını gerçekleştirdiği bildirildi. Endeks, Salı günü %1.7 kadar gerileme kaydetti.
Hong Kong’daki HSBC Holdings Plc Asya ekonomik araştırma müdürü Frederic Neumann; “Yatırımcılar son yıllarda politika yapıcılar tarafından pohpohlandı. Bu da yetkililerin çıkış yapmasını zorlaştırıyor. Ödün vermez bir yaklaşım, piyasalarda ek düşüşler getirebilir; ancak zaman içinde sağlam bir politikanın oluşturulmasına yardımcı olabilir. Şimdilik bu erteleniyor gibi görünüyor,” diyerek düşüncelerini belirtti.
Hisse senetlerindeki bu gerileme, emtia fiyatlarının da düşüşe geçmesine neden oldu. Financial Times tarafından yayımlanan habere göre, bu düşüşten en fazla etkilenen ülkeler; Brezilya, Rusya ve Kolombiya gibi hammadde ihracatçısı ülkeler oldu. Petrol, bakır ve demirdeki değer kaybı da devam etti. Bu düşüşlerin FED’in yapacağı faiz artırımı beklentisiyle daha da süreceği tahmin ediliyor.
Morgan Stanley gelişen piyasa stratejisti James Lord; “FED hep var olan bir risk. Güçlü ekonomik verilere bağlı olarak ABD’nin ilk faiz artırımı ile ilgili beklentilerde değişiklik olması volatiliteyi daha da artırır,” şeklinde görüşlerini sundu.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl toplamda %10.9, Brezilya reali %22, Kolombiya pesosu %17 ve son olarak Türk lirası %15’ten fazla değer kaybetti.