Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

Ekonomilerin Önündeki En Büyük Risk Virüs Kısıtlamalarının Yeniden Uygulanması

Vakaların artmasıyla birçok ülke kısıtlamalara yeniden dönerken, UBS analisti bu durumun ABD seçimleri ve teşvik görüşmelerinden daha ciddi risk olduğunu hatırlatıyor.
Ekonomilerin Önündeki En Büyük Risk Virüs Kısıtlamalarının Yeniden Uygulanması
Son Güncelleme: 
Yorum

Covid-19 pandemisi neredeyse bir yılını tamamlamak üzere. Hükümetlerin aldığı tüm önlemlere, insanların sosyal mesafe kurallarına uymalarına rağmen salgın hala kontrol altına alınabilmiş değil. 21 Ekim itibarıyla bildirilen resmi kayıtlara göre dünya genelinde toplam vaka sayısı 41 milyon 50 bini geçti.

1 milyon 129 bin kişi virüs nedeniyle hayata veda etti. Son günlerde ise özellikle Avrupa’da rekor düzeye ulaşan günlük vakalar nedeniyle kısıtlamalar yeniden getirildi. Uzmanlar yeniden hayata geçirilen kısıtlamaların küresel ekonomi için dördüncü çeyrekte büyük risk olduğunu belirtiyor.

UBS ekonomistlerinden Arend Kapteyn, kaygı verici düzeyde artan virüs vakalarına değinerek, ekonomiye dair beklentilerini paylaştı.
En Çok Vaka Görülen Ülkeler
Kaynak: Worldometer

Şu ara tüm dünyanın gündeminde yer alan en önemli konuların başında pandemiden sonra ABD başkanlık seçimleri ve ek mali teşvik görüşmeleri yer alıyor. Amerikan halkı 3 Kasım’da yeni başkanlarını seçmek için sandığa gidecek. Seçim öncesi anketlere göre Demokrat Joe Biden, Cumhuriyetçi Donald Trump’tan %10 puan farkıyla önde.

Bir yandan da Nancy Pelosi ve Steven Mnuchin arasındaki teşvik görüşmeleri takip ediliyor. İki taraf arasında müzakereler yoğun bir şekilde devam ederken, seçimlerden önce hayata geçirilebileceği aktarıldı. Bu gelişmeler piyasalar üzerinde başlı başına bir volatilite yaratıyor. Ancak asıl sorun salgını durdurmak için yeniden başvurulan kısıtlamalar.

Kapteyn “ABD seçimleri veya mali teşvikleri unutun, daha da yükselen kısıtlamalar, görünümdeki en büyük yakın vadeli risktir.” şeklinde çarpıcı bir yorumda bulundu. Son dönemde toparlanmaya başlayan dünya ekonomisinin, sadece birkaç haftalık kısıtlama ile bile yeniden kötüleşeceğini söyledi.

UBS’ye göre eğer salgınla mücadele kapsamında getirilen tedbirler çeyreklik dönem boyunca bir dönem artarsa, bu gayrisafi yurt içi hasılaya %6 düşüş olarak yansıyacak. Her geçen gün önlem alan ve kısıtlama getiren ülke sayısının arttığı, bunun son çeyrekte aşağı yönde risk oluşturacağı ifade edildi.

Dünya Ekonomik Forumu Genel Müdürü Saadia Zahidi, salgının iş dünyasında yaratacağı etkilere değindi.
Salgın İnsan-Makine Çalışma Saatlerini Etkileyecek
Kaynak: Dünya Ekonomik Forumu

Yapılan açıklamada önümüzdeki 5 yıl içinde 85 milyondan fazla insanın işini kaybetmesinin beklendiği söylendi. Bunun ise bir süre sonra insan gücü ile otomasyonun aynı çizgide olacağı anlamına geldiği aktarıldı.

Fakat diğer yandan yapay zeka, dijitalleşme ve bilgi güvenliği gibi alanlarda iş imkanı doğacağı, bu nedenle bu konulara ağırlık verilmesi gerektiği söylendi. Pandeminin daha çok kadınları ve düşük maaşlı işçileri etkilediğini söyleyen Zahidi, özellikle çocuk ve yaşlı bakımı yapan kişilerin işsiz kaldığına dikkat çekti.

OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) göre ise ekonomi ve sosyal alanda meydana gelen sorunlar, virüsün kendisinden çok daha fazla sürecek. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, salgının asıl etkilerinin daha görülmeye başlamadığını söyledi.

Pandeminin üretimden ticarete kadar her alanda bozulma ve eşitsizlik yaratacağını sözlerine ekledi. Avrupa Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni ise ekonominin toparlanmasının yanında dönüşümün de çok önemli olduğunu hatırlatarak, dijital rekabetin bu gücü artıracağını söyledi.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu