
Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kenevir üretimi uzun yıllar yasaktı. Bunun en büyük gerekçesi uyuşturucu sınıfında yer alan bir bitki olması. Ancak faydaları, zararından daha fazla olan kenevirde üretime yeniden başlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz aylarda üretime yeniden başlanacağını söyleyerek, çiftçileri teşvik etmişti. Erdoğan’ın bu açıklamalarının ardından ekim alanında artış oldu.
Geçen yıl 200 dekar olan kenevir ekim alanı, Erdoğan’ın sözleri sonrasında 5 kart artışla, 1000 dekara ulaştı.Kenevir ekim alanı aslında ülkemizde çok daha fazlaydı. 1989 yılında 42 bin dekar olduğu bilinen ekim alanı, takip eden yıllarda giderek düşüş gösterdi. 1999 yılında 5360, 2009’da ise 66 dekara kadar indi.
Ancak geçen yıl yeniden lif ve tohum amaçlı ekime başlanmasıyla 200 dekara yükseldi. Üretimi desteklemek amacıyla kenevirin faydaları sıklıkla gündeme getirilirken, Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi geçen yıldan bu yana ekim alanının 5 kart artmasını sağladı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinde sözleşmeli tarım modeliyle üretim yapılıyor.TİGEM Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, ülkemizde çok değerli tohum olduğunu ve üretimi yerli tohumlarla yaptıklarını söyledi. Üreticilerin talepleri doğrultusunda ve endüstriye katkı sağlaması amacıyla yapılan üretimlerde Ekim ayında hasat yapıldı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, On Dokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Bunlar arasında tetrahydrocannabinol (THC) oranı düşük olan kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi de yer alıyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda iki çeşidin tescil aşamalarının yakında tamamlanmak üzere olduğu belirtildi. Ayşe Ayşin Işıkgece, 127 dönümde, 27 çiftçiyle sözleşmeli tohum ürettiklerini açıkladı.
Amaç, dünya standartlarında kenevir tohumu üretmek ve tescil sayısını artırmak.10 ton civarında tohum üretildiğini söyleyen Işıkgece, üretimi daha da artırmayı hedeflediklerini ve tohumların orijinalliğinin bozulmaması için ekim alanlarını koruma altına aldıklarını anlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı çalışmalar ve sağladığı faydaların gündeme getirilmesiyle ekim alanlarının daha da artırılması amaçlanıyor.
Kenevirin belli başlı faydaları arasında; radyasyonu azaltması, ağaçlara göre daha kısa sürede yetişip, daha fazla kağıt ve oksijen üretimi sağlaması yer alıyor. Bunlardan başka; tekstil, otomotiv, giyim, ayakkabı, çanta, tarım, tıbbi ilaç üretiminde kullanılması da bu ürünün cazibesini artırıyor.