
Kanada Merkez Bankası (National Bank of Canada), ülke ekonomisinin Nisan ayında koronavirüs nedeniyle rekor bir daralma kaydettiğini belirterek Mayıs ve Haziran aylarında beklendiği gibi toparlanma olsa bile, hala kayıttaki en kötü çeyreklerden biri olacağını bildirdi.
Kanada, önceki dönemde yüzde 0,1 genişledikten sonra ilk üç ayda yüzde 2,1 küçülerek 2009’un ilk çeyreğinden bu yana en kötü daralmasını yaşamıştı.
Bu düşüş, Mart ayında zorunlu olmayan ticari kapanışlar, sınır duruşları ve seyahat kısıtlamaları dahil olmak üzere koronavirüs pandemisini içerecek şekilde alınan önlemleri yansıtmıştı.
Yıllıklandırılmış bir oranla ifade edilen reel GSYİH ise bir önceki dönemde kaydedilen yüzde 0.6’lık artıştan sonra yüzde 8,2 oranında daralmıştı.
Kanada reel GSYİH’si yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 8,2 oranında küçüldü. Kanada Merkez Bankası, ülkenin reel GSYİH’sinin Nisan’da %11,6 düşerek yüzde 12,2’lik düşüş beklentisinden daha iyi gelse de yine de 1961’e kadar giden verilerde kaydedilen en dik aylık düşüş olduğunu belirtti.
Çünkü koronavirüse yönelik alınan önlemlerin Nisan’da Kanada ekonomisine büyük zarar verdiğini dile getirdi. “Pek çok fabrika tamamen kapatıldığı veya kapasitenin altında işletildiği için mal sektörü üretimi düştü.” ifadeleri de eklendi.
Nisan ayındaki rekor küçülmeye işaret eden Kanada Merkez Bankası, Mayıs ve Haziran’daki kısmi toparlanmalara rağmen ikinci çeyrekte %40’lık düşüş olacağını tahmin etti.
Söz konusu rekor düşüşün Mart ayındaki yüzde 7,5’lik düşüşü izlediği ve bunun Şubat’ta Covid krizinin başlangıcından bu yana üretimdeki toplam geri çekilmeyi yüzde 18,2’ye getirdiğini aktardı.
Üretimin 20 sanayi sektörünün tamamında düştüğü ve bunun 1997’den beri görülmeyen bir şey olduğu belirtildi. Mal sektörü üretimi, inşaattaki yüzde 22,9 ve imalattaki yüzde 22,5 düşüşle yüzde 17 gerilerken endüstriyel üretim yüzde 16,1 oranında geriledi. Bu arada Haziran raporunda IMF, Kanada’nın 2020’de yüzde 8,4 daralıp ardından 2021’de yüzde 4,9’la toparlanacağı tahmininde bulundu.