
Japonya Merkez Bankası Aralık toplantısında kısa vadeli faiz oranını değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1’de bıraktı ve 10 yıllık Japon devlet tahvili getirisi hedefini 8’e 1 oyla yüzde 0 civarında tuttu. Bugün yayımlanan üç aylık Sakura raporunda, merkez bankası bölgesel ekonomiler için karışık bir durum bildirdi.
BOJ’un tüm bölgesel araştırma bölümlerinden gelen raporları özetleyen ve aynı zamanda banka şubeleri genel müdürleri için toplanan diğer bilgilere dayanan rapor da dikkat çekti.
Japonya genelindeki bölgelerden yapılan değerlendirmelere göre birçok bölge, COVID-19 etkisiyle ekonomilerinin ciddi bir durumda olduğuna dikkat çekerken, toparlanma belirtileri gösterdiğini bildirdi.
Bununla birlikte, özellikle hizmet endüstrisinde COVID-19’un son zamanlarda yeniden artışının etkisi vurgulandı. Değerlendirilen 9 bölgeden sadece bir tanesinin değerlendirilmesi düşürüldü.
Hokkaido olan bölgenin Ocak değerlendirmesinde ekonominin, COVID-19’un etkisiyle ciddi bir durumda kaldığı ve toparlanma hızının son zamanlarda yavaşladığı belirtildi. Hokuriku, Shikoku ve Kyushu- Okinawa bölgeleri için değerlendirme ise Ekim ayına göre yukarı yönlü revize edildi.
Kalan 5 bölgenin değerlendirmesi ise yatay kaldı. Kısacası Japonya Merkez Bankası (BOJ), Perşembe günü yayınladığı son üç aylık raporunda, Japonya’nın dokuz bölgesinden beşi için ekonomik değerlendirmesini değiştirmezken üçü için yükseltti ve biri için düşürdü.
Öne çıkan sonuç pek çok bölgede ekonominin toparlanma belirtileri gösterdiği ancak koronavirüs nedeniyle durumun ciddiyetini koruduğu oldu.
Rapor Başbakan Yoshihide Suga’nın virüs nedeniyle yeni bir olağanüstü hal ilan etmesiyle Japonya’da çift dipli durgunluk korkularının yeniden alevlendiği bir dönemde geldi.
BOJ Başkanı Kuroda günün erken saatlerinde, merkez bankasının dünyanın üçüncü büyük ekonomisini desteklemek için gerekirse ek gevşeme adımları atacağını söyledi.
BOJ şube yöneticilerinin sanal bir toplantısında konuşan Kuroda, “Yurtiçi ve yurtdışındaki koronavirüs enfeksiyonlarının etkisi nedeniyle iç ekonomik koşullar ciddiyetini koruyor ancak bir toparlanma gördük, iyileşme hızı enfeksiyonlara karşı bir uyarı hissi varken muhtemelen oldukça ılımlı olacak,” dedi.
Kuroda, pandemi, düşen ham petrol fiyatları ve hükümetin yurt içi seyahat talebini artırmaya yönelik sübvansiyon programının etkisi nedeniyle tüketici fiyat endeksinin şimdilik düşeceğini de belirtti.
Japon ekonomisinin yarısından fazlasını kapsayan en son olağanüstü hal, 7 Şubat’a kadar geçerli olacakken pandemi, bankanın yüzde 2’lik enflasyon hedefini ulaşılamaz hale getirerek, aşırı gevşek para politikasının uzun süre devam etme olasılığını artırdı.