
127 milyon nüfuslu Doğu Asya ülkesi Japonya’da, ekonominin çeyreklik bazda değişimini gösteren veriler açıklandı. 54 bin 714 coronavirüs vakasının görüldüğü ülkede şu ana kadar 1.088 kişi hayatını kaybetti. Diğer ülkelere kıyasla can kaybı olsa da getirilen karantina kuralları ve olağanüstü hal durumu, ülke ekonomisine tarihin en sert darbesini vurdu.
Japonya gayrisafi yurt içi hasılası 2020’nin ikinci çeyreğinde rekor daralma gösterdi.
Geçtiğimiz haftalarda yapılan anketler ülke ekonomisinin, ikinci çeyrekte çok keskin bir küçülme göstereceği sonucunu çıkarmıştı. Nitekim açıklanan veriler beklentilere paralel yönde geldi ve %27,8 ile tarihin en büyük daralması kaydedildi.
Yapılan açıklamada devam eden salgının tüketim harcamalarına zarar verdiği için tüm zamanların en kötü GSYİH’sinin kaydedildiği söylendi. Japonya ekonomisi 1955 yılında %18 daralma ile en kötü çeyreklik gelişimi göstermişti.
Covid-19 pandemisi bu oranı da geride bırakırken, toparlanmanın tamamen salgının kontrol edilmesine bağlı olduğu belirtiliyor. Olağanüstü halin kaldırılmasının ardından perakende satışlar ve sanayi üretimi artış gösterse de artan vakalar ekonomide toparlanma olacağına dair beklentileri azaltıyor.
Japonya’da Covid-19 vakaları Ağustos ayında yeniden artış gösterdi.
Ülkede pozitif vakalar Mayıs ayında kayda değer oranda azalmış ve kontrol altına alınabilmişti. Fakat Haziran sonuna doğru yeniden artış göstererek, Ağustos’ta pik noktaya ulaştı. Bakanlar Kurulu açıklamasına göre yaşanan pandemi ve daha öncesinde ABD-Çin geriliminden etkilenen ekonomi, üst üste üç çeyrektir daralma gösterdi. İlk çeyrekte ise %2,2 küçülme göstermişti.
Analistler, ekonominin pandemi öncesi seviyelere dönmesinin en az birkaç yıl süreceğini düşünüyor. Bir Kabine Ofisi yetkilisinin açıklamasına göre ekonominin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, bir önceki çeyreğe göre %8,2 azaldı.
Bu tabloda seyahatlerin durdurulmasının, insanların evlerinde kalmasının, alışveriş ve dışarıda yemek gibi harcamaların azalmasının etkisi olduğu aktarıldı.
Söz konusu dönemde turist harcamaları da dahil olmak üzere mal ve hizmet ihracatının %18,5 oranında azaldığı açıklandı. Özel konut yatırımlarının %0,2 azaldığı dönemde, ithalatta da %0,5’lik düşüş gerçekleşti.