
Pazartesi günü ilk çeyrek GSYİH’sini revize eden Japonya, rakamı yüzde 3,4 daralmadan yüzde 2,2 daralmaya yükseltmişti.
Yukarı yönlü değişiklik dünyanın üçüncü en büyük ekonomisini resesyondan kurtarmaya yetmezken bugün Dünya Bankası’ndan gelen tahmin, tam yıl için daralmanın da sert olacağını gösterdi.
Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nun Haziran sayısını yayımlayan Dünya Bankası, küresel ekonomi için yüzde 5,2 daralma gördüğü raporunda çoğu ülkenin bu yıl resesyona gireceğini söyledi.
ABD’nin 2020’de yüzde 6,1, Euro Bölgesi’nin yüzde 9,1 daralacağını tahmin eden kurum, Japonya için yüzde 6,1’lik daralma bildirdi.
Önceki beklentiden 6,8 puan düşük olan yeni tahminde, yılın başındaki zayıf sonuçlar ve pandeminin etkili olduğunu vurguladı. Bununla birlikte büyümenin mali ve parasal yardımın desteğiyle 2021’de yüzde 2,5’e toparlanmasının beklendiği bilgisi de verildi.
Japonya’da önleyici tedbirlerin virüsün yayılmasını yavaşlatabildiği ancak ekonomik aktivitede bir düşüşün tetiklendiği belirtildi. Covid öncesinde Tokyo’da yapılması planlanan fakat pandemi nedeniyle 2021’e ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları’nın, salgının olumsuz ekonomik etkilerine eşlik ettiği belirtildi.
Nitekim ülke Olimpiyat Oyunları için büyük planlar yapmış, örneğin 2020 turizm hedefini 20 milyon turistten 40 milyon turiste çıkarmıştı.
Ayrıca analistler, bu yılın başında Japonya pazarlarının Olimpiyat Oyunları sayesinde fırsatlarla dolup taşacağını öngörmüştü. Fakat dev etkinliğin küresel pandemi nedeniyle ertelenmesi, tüm planları ve beklentileri alt üst etti.
Bu duruma atıfta bulunan Dünya Bankası, Japonya Merkez Bankası’nın büyümeyi desteklemek için menkul kıymet ve kurumsal tahvil alımlarını artırdığını, bilançosunun büyüklüğünü Ocak ayından bu yana GSYİH’nin yüzde 10’unun üzerinde genişlettiğini aktardı.
Hükümetin ayrıca GSYİH’sinin yüzde 40’ı değerinde mali teşvik paketleri açıkladığını belirtti. Nitekim Nisan ayında 1,1 trilyon dolarlık teşvik paketi açıklayan Japonya, Mayıs sonunda aynı büyüklükte bir paket daha duyurmuştu.
Bu arada Japan Times, Mayıs ayında koronavirüs nedeniyle 61 şirketin iflasa gittiğini yazdı. Tokyo Shoko Research Ltd.’e dayandırılan habere göre veriler 10 milyon yen veya daha fazla borç bırakan iflasları kapsıyordu. Pandemiden en fazla etkilenenin 35 iflas ile konaklama sektörü olduğu, onu 34 iflas ile restoran endüstrisinin izlediği belirtildi.
61 firms in Japan went bankrupt in May due to coronavirus fallout https://t.co/CBzN5A076G
— The Japan Times (@japantimes) June 9, 2020
Mayıs ayında ülkede 10 milyon yen veya daha fazla borcu olan toplam kurumsal iflas sayısının bir önceki yıla göre yüzde 54,8 düştüğü ve bir önceki aydan yüzde 57,7 azaldığı belirtildi.
Bu düşüşün, mahkemelerin ve hukuk firmalarının pandemi nedeniyle iş başarısızlıkları için gerekli operasyonları azaltmasından kaynaklandığı öne sürüldü. Başarısız şirketlerin Mayıs ayında bıraktığı toplam yükümlülükler, bir önceki yıla göre %24,3 düşüşle 81.34 milyar yen oldu.