
İngiltere’ye giriş yapan tüm yolcular için bu hafta uygulanmaya başlayan 14 günlük karantina önlemi, tartışma yaratmaya devam ediyor.
Hükümetin, karantina önlemini Mayıs ayında ilk bildirdiği anda dahi bunun ekonomide yıkıcı etki yaratacağı söylenirken IATA CEO’su da ülkelere girişte 14 günlük karantina uygulanmaması gerektiğini savunmuştu.
Ancak İngiltere, tüm yorumlara ve karşı çıkmalara rağmen karantina uygulamasını bu hafta hayata geçirdi. Bunun karşısında sessiz kalmayan üç büyük havayolu şirketi, İngiliz hükümetine karşı yasal işlem başlattı.
İrlandalı günlük gazetenin haberine göre ülkeye gelenlerin karantinaya alınma planını “hatalı” olarak nitelendiren şirketler, hükümete karşı yasal yollardan harekete geçti.Airlines launch legal action against UK’s ‘flawed’ quarantine policy https://t.co/yLrmVw3tao
— Irish Examiner (@irishexaminer) June 12, 2020
Ryanair, British Airways ve easyJet, karantina önlemlerinin İngiliz turizmi ve daha geniş ekonomi üzerinde yıkıcı bir etkisi olacağını iddia ederek, mümkün olan en kısa sürede adli bir inceleme yapılmasını istediklerini açıkladı.
İngiltere ve diğer ülkeler arasında önerilen hava köprülerinin ne zaman uygulanacağına dair hiçbir kanıt görmediklerini söyleyen havayolları, hükümetin 10 Mart’ta uygulamaya koyduğu politikayı yeniden benimsemesi gerektiğini savundular. Söz konusu uygulama, enfeksiyon riski yüksek olduğu düşünülen ülkelerden gelen yolcuların kendilerini izole etmelerini gerektiriyordu.
Üç havayolu, bu istekleriyle ilgili ortak açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:Başlatılan yasal işlemin neticesinin ne olacağı şu an belirsizken, karantina önleminin sektörü olumsuz etkileyeceği ortada. Nitekim pandeminin en sert vurduğu alanlardan bir tanesi kesinlikle havacılık. Bu hafta IATA’dan gelen yeni rapor da Covid-19 nedeniyle havayolu şirketlerinin 84,3 milyar dolar zarar edebileceğini gösterdi.
Hava taşımacılığı şirketlerinin gelirlerinin bu yıl salgın nedeniyle 2019’a kıyasla yüzde 50 düşerek 419 milyar dolara gerileyeceğini öngören IATA, 2020’yi havacılık tarihinin en kötü yılı olarak nitelendirdi. Fakat 2021’de gelirlerin 598 milyar dolara yükselerek kaybın 15,8 milyar dolara gerilemesinin beklendiğini de ekledi.
IATA CEO’su Alexandre de Juniac, rapordaki açıklamasında toparlanmanın anahtarının Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü aracılığıyla kararlaştırılan yeniden başlatma önlemlerinin evrensel olarak uygulanması olduğunu söyledi.
“Etkili temas takibi sayesinde, bu önlemler hükümetlere karantina önlemleri olmaksızın sınırları açma konusunda güven vermelidir” diyen CEO, insanları güvenli bir şekilde tekrar uçurmanın güçlü bir ekonomik destek olacağını dile getirdi.