
Dokuzuncu ayını geride bırakmak üzere olan virüs salgınında vaka sayısı her geçen gün artıyor. John Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünya genelinde 28 milyon 174 bin vakaya ulaşıldı. 909 bin insan ise hayatını kaybetti.
Hükümetlerin salgını durdurmak için aldığı önlemler ve yaptığı harcamalar küresel ekonominin Büyük Buhran’dan bu yana en kötü zamanı yaşamasına sebep oldu. Gösterge veriler 2008-2009 küresel finans krizinde bile bu kadar büyük bir gerileme olmadığını ortaya koyuyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, coronavirüs pandemisi nedeniyle küresel ekonominin büyük bir dönüşüm geçirdiğini söyledi.
Georgieva, Küresel Yönlendirme Grubu (GSG) Küresel Etki Zirvesi’nde koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerinde yarattığı etkiler hakkında değerlendirmelerde bulundu.Very pleased to be part of the #GSGsummit. Sustainable finance and impact investing have a major role to play in shaping the post-COVID world. Financial stability will depend on environmental and social sustainability. https://t.co/CUsH5z34AG pic.twitter.com/PoDVTGzdTS
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) September 10, 2020
Salgının başladığı ilk günden bu yana insanların kendini korumaya aldığını söyleyen IMF Başkanı, bu süreçte toplum kadar ekonominin de köklü bir değişime uğradığını dile getirdi. 2020 yılında ve gelecek yıl atılacak adımların, önümüzdeki süreçte dünyanın ne yönde şekilleneceğini belirleyeceğini aktardı.
Hep birlikte sürdürülebilir, dirençli bir küresel ekonomi sağlayan ve iş açısından zengin bir toparlanma yapabileceğimizin altını çizdi.
Georgieva değerlendirmesinde “Neyse ki bizim için, iş açısından zengin bir iyileşme ve iklim değişikliğiyle mücadele birbirini destekliyor. Çünkü geleceğin birçok işi yeşil ekonomide olacak.” sözlerine yer verdi.
Ekonomilerin toparlanması için daha fazla mali desteğe ihtiyacı olduğunu belirten IMF, son raporunda küresel ekonomiye dair küçülme beklentisini artırmıştı.
Bir önceki dünya ekonomik görünüm raporunda, gayrisafi yurt içi hasılanın %3 oranında küçüleceğini öngören IMF, Haziran yayınında bu beklentiyi daha da genişletti. Kurum dünya ekonomisinin bu yıl %4,9 ile Büyük Buhran’dan bu yana en sert daralmaya tanıklık edeceğini tahmin ediyor.
Başkan Georgieva, daha az zayiat verebilmek için hükümetlerin ve finans sektörünün sürdürülebilirlik temel prensibi ile hareket etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
Bu arada ABD Başkanı Donald Trump, salgın nedeniyle ülke ekonomisini bir kez daha kapatmayacağını söyledi.We're fast-tracking vaccines and therapeutics and treating this disease more effectively every day. pic.twitter.com/wXJ3xYd6a8
— The White House (@WhiteHouse) September 10, 2020
Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında birçok konuya ilişkin açıklamada bulunan Trump, aşı çalışmalarının devam ettiğini ve hastalığı her gün daha etkili bir şekilde tedavi ettiklerini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri 6 milyon 400 bin vaka ile salgından en kötü etkilenen ülke konumunda.
Salgının başladığı günden bu yana 10,6 milyon istihdam sağladıklarını açıklayan ABD Başkanı, ülke tarihinin en büyük ekonomik toparlanmasını yaşadıklarını sözlerine ekledi.
Yaklaşan seçimler öncesinde rakiplerine her fırsatta gönderme yapan Trump, eğer Demokratların Başkan Adayı Joe Biden’ın stratejisini izleselerdi ülke ekonomisini tamamen kapatmaları gerektiğini söyledi.
Çocukların hastalığın komplikasyonlarını gösterme oranının çok düşük olduğunu ve artık okulları açmak istediklerini belirtti. ABD’de şu ana kadar Covid-19 nedeniyle 192 bine yakın insan hayatını kaybetti. Trump, ölümlerin sadece %2’sinin çocuklar olduğunu bu nedenle yüz yüze eğitime geçmek istediklerini açıkladı.