
Yayınlanan yeni bir rapor, dünya çapındaki hükümetler iklim politikaları uygularken en yüksek karbon emisyona sahip şirketlerin 2025 yılına kadar değerlerinin yüzde 43’ünü kaybedeceğini öne sürdü.
BM destekli Sorumlu Yatırım İlkeleri (PRI), Vivid Economics ve Energy Transition Advisors tarafından yayınlanan rapor, dünyanın en değerli firmalarının önümüzdeki yıllarda çevre politikalarından ne kadar zarar vereceğini tahmin etti.
9 ülkede 2.700’den fazla firma içeren MSCI ACWI endeksindeki şirketlerin, iklim değişikliğine verilen ani ve yıkıcı bir politika yanıtından nasıl etkileneceğini analiz etti.
Rapor, kaçınılmaz bir politika tepkisinin endeksteki şirketlerin değerinden kalıcı olarak 2.3 trilyon dolara kadar rakam sileceğini öngördü.Endeksteki en yüksek emisyonlu 100 şirketin 2025’e kadar piyasa değerinin yüzde 43’ünü kaybedeceği, bunun da 1.4 trilyon dolara tekabül ettiği söylendi. Bununla birlikte en iyi performans gösteren 100 şirketin yüzde 33 değer artışı kaydedebileceği, bunun da 700 milyar dolara eşdeğer olduğu bildirildi. PRI, fosil yakıt şirketlerinin en çok etkileneceğini kaydederken raporun yazarları sektörün, marjlar talep imhası ile sıkılırken değerinin üçte birini kaybedeceğini iddia etti.
Bu arada petrol ve gaz sektöründeki en değerli 10 şirketin, değerlerinin %31 oranında azaldığını görebilecekleri vurgulandı. Petrolün 2027 civarında zirve yapacağını öne süren rapor, emtiadan elde edilen karların yüzde 34 oranında düşeceğini ekledi. Doğal gazın ise 2040 civarında zirve yapması ve gazdan elde edilen kârın %29 oranında düşmesinin beklendiği belirtildi.
CNBC’ye konuşan Goldman Sachs’tan Michele Della Vigna, raporla çelişerek iklim dostu politikaların big oil için büyük bir iş dönüşümünün başlangıcını tetiklediğini savundu.
Torchwood Capital danışmanı Giles Keating ise Della Vigna’nın görüşüne katılmayarak yorumunu mantıksızlık derecesinde iyimser olarak nitelendirdi. “Otomobil endüstrisinde olanlara bakın, bir on yıl boyunca elektrikli arabalar yapıyor gibi davrandılar ve teknolojinin gerçekten işe yaramadığını söylediler ve hepimiz bunun nerede bittiğini biliyoruz; talepte, kârlarda ve hisse fiyatlarında çöküşle. Aslında büyük petrol şirketlerinin de aynı şekilde gittiğini düşünüyorum.” dedi.