
Dünya çapında 4,8 milyonun üzerinde insana bulaşan, 320 bin kişinin de ölümüne yol açan salgın; ekonomileri yerle bir etmeye ve buna bağlı olarak birbirinden karamsar tahminlerin yapılmasına neden olmaya devam ediyor.
IMF ve Birleşmiş Miletler raporlarında küresel ekonominin Büyük Buhran’dan bu yana kötü düşüşüne doğru ilerlediğine işaret ederken ilk çeyrek rakamlarını açıklayan ülkeler de durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
IHS Markit tarafından yayınlanan son raporda ekonomist Nariman Behravesh ile Sara Johnson, küresel ekonomik çıktının koronavirüs öncesi düzeylere dönmesinin yaklaşık iki ila üç yıl süreceğini söyledi.The fastest we can expect output in key economies to return to pre-pandemic levels is early 2022 (the exception is China, where the infections occurred earlier and recovery is now under way)—in many economies the recovery could be even more prolonged. https://t.co/3phsKxtRPp pic.twitter.com/p9ncHQnPPi
— IHS Markit Economics & Country Risk (@EconomicsRisk) May 18, 2020
Küresel ekonominin 1930’lardan bu yana en kötü gerilemenin ortasında olduğunu belirten rapor, Çin reel GSYİH’sinin 2020 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %33,8’lik düşüş kaydettiğini bildirdi. İlk çeyrekte %4,8 daralan ABD’nin ise ikinci çeyrekte %36,5 veya daha fazla düşeceğini tahmin etti.
Sonraki çeyreklerde ise ılımlı iyileşme öngördü. 2020 için reel küresel GSYİH’nin %5,5 düşeceğini tahmin eden IHS Markit ekonomistleri, bunun küresel finansal krizin ardından 2009’daki daralmanın üç katından fazla olduğunu belirtti.
Küresel finansal kriz sonrasındaki 2009’da ekonomide meydana gelen daralma 1,6 seviyesindeydi.
Kısa vadeli görünümün iyileşmeden önce kötüleşme olasılığının yüksek olduğunu belirten IHS Markit, şu anda dikkatin durgunluğun derinliğinden iyileşmenin şekline ve gücüne doğru kaydığını dile getirdi. Virüsün ilerleyişi hakkındaki büyük belirsizliğin ekonomik görünüm hakkında herhangi bir değerlendirmeyi özellikle zorlaştırdığı söylenirken mevcut IHS Markit temel tahmininin üç varsayıma dayandığı kaydedildi. Bunlar şu şekilde ifade edildi:
- Yeni küresel enfeksiyonların yaz sonuna kadar zirve yapacak olması (yerel nüksetmelerin olması muhtemel)
- Etkili ve yaygın olarak sunulan bir aşının 2021’in sonlarına veya 2022’nin başına kadar mevcut olmaması
- Kilitlenmelerin yaz ve sonbahar boyunca kademeli olarak hafifletilmeye devam etmesi.
Bir dizi faktörün kriz sonrası iyileşmeyi alışılmadık derecede yavaşlatacağını öngören IHS Markit, küçük ve büyük endüstriler arasındaki iflas dalgasının imalat sektörünün yeniden canlandırılmasını tipik iyileşmelerden daha zor hale getireceğini aktardı.
Ayrıca hane halkı ve işletmelerin finansmanına verilen zararın eski harcama seviyelerine geri dönüşü önemli ölçüde geciktireceğini ekledi. Tüm bunların yanında kalabalık korkusunun seyahat ve eğlence sektörlerinde normale dönüşü erteleyeceğini bildirdi. En önemlisi de enfeksiyon sayısındaki herhangi bir canlanmanın, bu eğilimleri daha da kötüleştireceği vurgulandı.
Son zamanlarda Güney Kore ve Çin’in bazı bölgelerinde vakaların açığa çıkması ve kısıtlamaların yeniden uygulanması endişe verici olarak gösterildi.
“Kilit ekonomilerde üretimin pandemi öncesi seviyelere dönmesini bekleyebileceğimiz en hızlı zaman 2022 başıyken birçok ekonomide toparlanma daha da uzatılabilir.”