
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre hesaplanmış ihracat rakamlarını açıkladı. Haziran ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının %76,9 seviyesine yükseldiğini söyleyen Bakan Pekcan, ihracatın 11 milyar 597 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.
Ramazan bayramında düşüş gösteren ihracat, bayram sonrasında yeniden artış gösterdi.9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin ihracat rakamlarına yansıdığını ifade eden Pekcan, bayram sonrasında gerçekleşen artışla açığın kapandığını ifade etti. 10 Haziran itibarıyla ihracatın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 3 milyar 790 milyon dolar aşağıda gerçekleştiğini, fakat bu düşüşe rağmen tatilin hemen ardından hız kazanarak ayın son 20 gününde bu farkın 2 milyar 24 milyon dolara indiğini açıkladı.
Tüm bu dalgalanmalar toparlandığında ise ihracatımız Haziran ayında, 11 milyar 597 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Söz konusu dönemde ithalat, 2018 yılının aynı ayına göre %22,8 oranında azaldı.Bu düşüşle birlikte ithalat, GTS’ye göre 15 milyar 86 milyon dolara geriledi. Geçen yılın Haziran ayında %69,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl %76,9’a yükseldi. Dış ticaret açığının %41,1 oranında azalarak 3 milyar 489 milyon dolara gerilediğini belirten Bakan Pekcan, bu alandaki olumlu gelişmeleri değerlendirdi.
2018’in Haziran ayında dış ticaret açığının 5 milyar 923 milyon dolar seviyesinde olduğunu, bu yılın ilk altı ayında 13 milyar 963 milyon dolara gerilediğini ve dış ticaret hacminin %11,3 düşüşle 190,4 milyar dolar olduğunu aktardı.
Yaz sezonunda artan turizm gelirleriyle toplam mal ve hizmet ihracatının ithalatı karşılayacağı öngörüldü.2019 yılının küresel anlamda ticaret açısından olumsuz geçtiğini, fakat buna karşın Türkiye’de ihracatın olumlu gittiğini söyleyen Pekcan, yılın ilk yarısında %2,18’lik artışla 88,2 milyar dolara ulaştığını ve bunun Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu dile getirdi.
Geçen yılın ilk yarısında %67,3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, bu yılın ilk yarısında %86,3 seviyesine yükseldiğini aktardı. Küresel büyümenin önündeki en büyük yavaşlatıcı unsurların ticaret savaşları ve BREXIT belirsizliği olduğunu sözlerine ekledi.
2019 yılının ilk yarısında dış ticaret açığındaki daralma 27 milyar 974 milyon dolar oldu.İhracattaki olumlu seyir sayesinde, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının her geçen gün azaldığını dile getiren Pekcan, bu gelişmenin ekonomiye stratejik bir katkı sağladığını ifade etti. Nisan ayında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklana büyüme rakamlarında, net ihracatın katkısının 12,2 puan olduğunu hatırlattı.
Geçen yıl ekside gerçekleşen bu oranın, 2019’da rekor düzeyde artış göstermesinin umut verici olduğunu ve önümüzdeki aylarda da ihracatın ekonomik büyümeye katkılarının devam edeceğini öngördü.